Τις τελευταίες ημέρες γίνεται σταδιακά γνωστό ότι οι σκανδιναβικές χώρες προετοιμάζουν την κοινή γνώμη τους για το ενδεχόμενο ενός πολέμου με τη Ρωσία, χωρίς αυτή να κατονομάζεται ευθέως.
Δίνονται οδηγίες για το τι πρέπει να πράξουν σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης ώστε η κοινωνία να ετοιμάζεται καθολικά. Αυτό είναι σωστό και λογικό, διότι ο πόλεμος δεν είναι υπόθεση μόνο των ενόπλων δυνάμεων κάθε κράτους, αλλά μία συνολική απειλή που πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά.
Χθες διέρρευσε το σχέδιο της Γερμανίας για την ανταπόκρισή της σε περίπτωση πολέμου με τη Ρωσία. Έχει την κωδική ονομασία «Operation Deutschland», αποτυπώνεται λεπτομερώς σε 1.000 σελίδες και αφορά την καθολική κινητοποίηση των Γερμανών. Πέραν του στρατιωτικού σκέλους, που προβλέπει μεταξύ άλλων την κινητοποίηση 800.000 στρατιωτών και 200.000 οχημάτων του ΝΑΤΟ, περιλαμβάνει οδηγίες για την κινητοποίηση και οργάνωση πολιτών και πολιτικών θεσμών. Από τις ενώσεις οδηγών φορτηγών μέχρι τα οικονομικά και εμπορικά επιμελητήρια.
Γίνεται παραδείγματος χάρη λεπτομερής υπολογισμός για το πόσοι οδηγοί φορτηγών χρειάζονται, τι ειδική εκπαίδευση πρέπει να τους παρασχεθεί από τώρα, τι εφόδια πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να έχουν αυτάρκεια κάποιων ημερών και διάφορες άλλες πτυχές που καλύπτουν όλο το φάσμα των κοινωνικών και οικονομικών λειτουργιών.
Θα αναρωτηθεί κάποιος, πού είναι το περίεργο σε αυτό που κάνουν οι συγκεκριμένες χώρες; Θεωρούν ότι έχει αυξηθεί η πιθανότητα ενός πολέμου και κράτος και κοινωνία προετοιμάζονται ανάλογα. Ακριβώς, δεν υπάρχει τίποτα το περίεργο. Μόνο μία απολύτως ορθολογική προσέγγιση στοιχειώδους προετοιμασίας.
Ας κάνουμε τώρα την προβολή στα καθ’ ημάς. Τι θα γινόταν στην Ελλάδα αν αύριο η κυβέρνηση αποφάσιζε ενόψει μίας πιθανής (και όχι προεξοφλημένης) στρατιωτικής κρίσης να ενημερώσει τους πολίτες για το τι μέτρα πρέπει να λάβουν διά παν ενδεχόμενο. Δεν χρειάζεται να το περιγράψω, για την οικονομία του χώρου, όλοι έχουμε ήδη την εικόνα στο μυαλό μας. Τι θα καταγγέλλει η αντιπολίτευση, τι θα μεταδίδουν τα ΜΜΕ, τι θα συζητούν οι πολίτες στους δρόμους και στα καφενεία.
Οι καιροί έχουν αλλάξει. Καιρός να αλλάξουμε και εμείς. Τα αυτονόητα δεν είναι πλέον αυτονόητα και τα αδιανόητα είναι πολύ πιθανά. Το να συνεχίσουμε να πορευόμαστε με ξεπερασμένα εγχειρίδια είναι ανεύθυνο και επικίνδυνο. Πρέπει πολιτικό σύστημα και πολίτες να βγούμε εκτός της λεγόμενης «ζώνης άνεσης» (comfort zone), όπου τα πάντα υποτίθεται πως είναι προβλέψιμα και εντός ορίων, και να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα. Ειδάλλως αυτή θα περάσει από πάνω μας όπως ένα φορτηγό χτυπά έναν πεζό.