Το μίσος έφερε τα μαχαίρια

Την «επιδημία» δολοφονιών σε πολλές χώρες την αντιμετωπίζουν πλέον ως κοινωνιολογικό φαινόμενο και καταρτίζουν τα σχέδιά τους
16:13 - 14 Οκτώβριος 2024

Οι αριθμοί είναι εξαιρετικά ανησυχητικοί. Όλο και πιο πολλά είναι τα περιστατικά κατάσχεσης μαχαιριών και άλλων αιχμηρών αντικειμένων σε ελέγχους που πραγματοποιεί στους δρόμους της Βαρκελόνης και γενικά της Καταλονίας η ισπανική αστυνομία, που αποφάσισε να ανακοινώσει ένα σχέδιο μηδενικής ανοχής. Μέχρι στιγμής έχουν κατασχεθεί περί τα 6.500 μαχαίρια, ενώ 800 αστυνομικοί έχουν ριχτεί στη μάχη.

Όπως έγινε γνωστό, στη διάρκεια του 2022 πραγματοποιούνταν πέντε επιθέσεις με μαχαίρι καθημερινά – 44% περισσότερες από την περίοδο πριν από την πανδημία. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε ένα μόνο τριήμερο, κατασχέθηκαν 272 μαχαίρια, ενώ υπολογίζεται ότι οι αστυνομικοί εντοπίζουν τρία μαχαίρια την ώρα, τα οποία κουβαλούν μαζί τους πολίτες περπατώντας στους δρόμους. Παράλληλα, κατάσχονται και άλλα επικίνδυνα αντικείμενα, όπως ρόπαλα και σιδερένιες ράβδοι.

Οι έρευνες πραγματοποιούνται συνήθως σε χώρους όπου συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι (εμπορικά κέντρα, χώροι νυχτερινής διασκέδασης και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς), ενώ πραγματοποιούνται και τυχαίοι έλεγχοι. Η καταλανική αστυνομία δεν περιορίζεται στην κατάσχεση των επικίνδυνων αντικειμένων, αλλά επιβάλλει και πρόστιμα, καθώς η κατοχή τους σε δημόσιους χώρους επισύρει ελάχιστο πρόστιμο της τάξης των 600 ευρώ.

Το υπουργείο των Εσωτερικών κινείται σε τρεις άξονες -πρόληψη, σύλληψη και δίωξη-, ενώ οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε όλη την ισπανική επικράτεια, αφού παντού παρουσιάζεται το φαινόμενο. Οι επιθέσεις με μαχαίρια έχουν πολλαπλασιαστεί σε όλη την Ευρώπη, καθώς φαίνεται ότι το μαχαίρι αποτελεί ένα εξαιρετικά «προσβάσιμο» όπλο, που μπορεί να έχει στην διάθεσή του οποιοσδήποτε.

Το πρόβλημα βέβαια είναι πολύ βαθύτερο και αποδίδεται σε μια πρωτοφανή εξάπλωση του μίσους και της βίας μετά την πανδημία αλλά και εξαιτίας των πολλών πολεμικών μετώπων ανά την υφήλιο. Μια φονική μανία, μια «επιδημία» δολοφονιών που πολλές χώρες αντιμετωπίζουν πλέον ως κοινωνιολογικό φαινόμενο και καταρτίζουν τα σχέδιά τους. Πρόκειται για σχέδια που κινούνται μεταξύ καταστολής και πρόληψης, κυρίως όσον αφορά τις πολύ πιο ευάλωτες σε εκδηλώσεις μίσους, φανατισμού και ριζοσπαστικοποίησης νεότερες ηλικίες.

Η Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος