Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι συσχετισμοί για την Ελλάδα

Η Αθήνα είναι ευχαριστημένη για την ανάληψη από τον Απ. Τζιτζικώστα του διευρυμένου και σημαντικού χαρτοφυλακίου Τουρισμού και Μεταφορών
15:29 - 18 Σεπτεμβρίου 2024

Σε κλίμα αισιοδοξίας ανακοινώθηκαν οι προτάσεις της προέδρου της Κομισιόν, Φον ντερ Λάιεν, για το Κολέγιο των Επιτρόπων της επόμενης πενταετίας. Με πολύ παρασκήνιο και συσχετισμούς που έφθασαν μέχρι και την παραίτηση του Γάλλου Τιερί Μπρετόν -μέλους της «εχθρικής» τρόικας για την επικεφαλής της Επιτροπής μαζί με τους απελθόντες Σμιτ και Μπορέλ- προκειμένου η πλέον ισχυρή χώρα μετά τη Γερμανία στο γκρουπ να αναλάβει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Ευημερίας και της Στρατηγικής για τη Βιομηχανία, που επιθυμούσε. Πράγματι αυτό συνέβη, με τον μέχρι και χθες υπουργό Εξωτερικών, Στεφάν Σεζουρνέ, να μετακομίζει από το Παρίσι στις Βρυξέλλες και να αναλαμβάνει τη θέση του Μπρετόν.

Η Φον ντερ Λάιεν νιώθει ισχυρή στην αφετηρία της νέας πενταετίας, έχοντας παρατάξει από τη δική της πλευρά 20 επιτρόπους και έξι εκτελεστικούς αντιπροέδρους που θα αναλάβουν υπηρεσία από τη στιγμή που οι εισηγήσεις που τους αφορούν συναντήσουν τη συναίνεση του Ευρωκοινοβουλίου. Αν παρακολουθήσουμε τις εκτιμήσεις του διεθνούς πρακτορείου Bloomberg, πολύ ωφελημένες έχουν εξέλθει της επιλογής τρεις χώρες: η Γαλλία, που ανέλαβε εκπρόσωπός της το εν λόγω σημαντικό χαρτοφυλάκιο, η Ισπανία, από την οποία η Τερέζα Ριμπέρα ανέλαβε εκτελεστική αντιπρόεδρος με αρμοδιότητες την καθαρή, δίκαιη και ανταγωνιστική ενεργειακή μετάβαση, και φυσικά η Ιταλία, όπου ο Ραφαέλε Φίτο ανέλαβε εκτελεστικός αντιπρόεδρος με αρμοδιότητες τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Φίτο βέβαια θα πρέπει να περάσει και από τον σκόπελο της έγκρισης της πρότασης, αλλά μέχρι στιγμής τόσο ίδιος όσο και η Ιταλίδα πρωθυπουργός, κυρία Μελόνι, που πολύ επιθυμούσε και επιθυμεί την τοποθέτησή του αυτή, έχουν κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένοι.

Η Ελλάδα από την πλευρά της έχει επίσης κάθε λόγο να είναι και να δηλώνει ευχαριστημένη από την ανάληψη από τον μέχρι και σήμερα περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, του διευρυμένου τελικά χαρτοφυλακίου Τουρισμού και Μεταφορών, που πολύ ενδιαφέρει τη χώρα μας, αλλά χαρακτηρίζεται και εξόχως σημαντικό για ολόκληρη την Ευρώπη. Φυσικά για την Ελλάδα σημασία έχουν και μια σειρά άλλων χαρτοφυλακίων και οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν από τους επερχόμενους επιτρόπους σχετικά, όπως αυτό της Χένα Βίρκουνεν, της Φινλανδής εκτελεστικής αντιπροέδρου για την Τεχνολογία, την Ασφάλεια και τη Δημοκρατία, του Αυστριακού Μάγκνους Μπρούνερ για τις Εσωτερικές Υποθέσεις και τη Μετανάστευση, της Εκατερίνης Ζαχάριεβα από τη Βουλγαρία για τις Νεοφυείς Επιχειρήσεις, την Έρευνα και την Καινοτομία και φυσικά της Μάρτα Κος από τη Σλοβακία για τη Διεύρυνση, που καθορίζει τις επόμενες πρωτοβουλίες και για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και της ορμώμενης από την Κροατία Ντουμπράφσκα Σουίτσα για την Μεσόγειο.

Αυτό που γίνεται φανερό από τις προτάσεις της Φον ντε Λάιεν είναι ότι η Αθήνα και ο πρωθυπουργός, σε αντίθεση με άλλα μέτωπα, έχουν ισχυρή πρόσβαση στο παρασκήνιο και το προσκήνιο των προσώπων αλλά και των πολιτικών που εξελίσσονται σε επίπεδο Ευρώπης. Ο Γάλλος προτεινόμενος επίτροπος πλέον, Σεζουρνέ, είχε θερμή συνάντηση ως υπουργός Εξωτερικών της χώρας του με τον ομόλογό του, Γ. Γεραπετρίτη, στην Αθήνα ελάχιστες ώρες πριν από την ανακοίνωση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός προ ελάχιστων ημερών και πριν η Γερμανία «κλείσει» τα σύνορά της ως μέτρο ανάσχεσης στους παράνομους μετανάστες, αλλάζοντας και τη σχετική επιδοματική της πολιτική, βρέθηκε στην Αυστρία σε συνάντηση με τον καγκελάριο, συγκλίνοντας σε άξονα με την Αυστρία και την Πολωνία. Εκπρόσωπος της Αυστρίας ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης. Άρα σε πολλά επίπεδα, από τη νέα εκλογή της Φον ντερ Λάιεν μέχρι και τους συσχετισμούς της νέας Κομισιόν, είναι φανερό ότι η ελληνική πολιτική και διπλωματία βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις, που τελικά δικαιώνουν τις επιλογές της ηγεσίας.