Στο χθεσινό σημείωμα της στήλης είχα αναφερθεί στην αδιανόητη μονομερή απόφαση της Γερμανίας να κλείσει τα σύνορά της με αφορμή το Μεταναστευτικό, προκαλώντας μεγάλη ρωγμή στην ευρωπαϊκή συνοχή και την αλληλεγγύη. Και όμως. Την απόφαση αυτή της Γερμανίας κάποιοι την είχαν προβλέψει εδώ και χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη την πίεση που οι μεταναστευτικές ροές θα προκαλούσαν κάποια στιγμή στη Γερμανία, η οποία κατά τα άλλα τις καλοδεχόταν αναζητώντας αφρόνως εργατικά χέρια.
Λοιπόν, η έγκυρη αμερικανική ιστοσελίδα Stratfor, που τη διευθύνει ο γνωστός ρεπόρτερ Τόμας Φρίντμαν, είχε επιχειρήσει μια ενδιαφέρουσα ανάλυση κάποιων τρομοκρατικών συμβάντων που είχαν λάβει χώρα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με πιο εντυπωσιακή αυτή που είχε συμβεί στο Παρίσι. Θεωρώντας ο Φρίντμαν την Ευρώπη ζαλισμένη από τις επιθέσεις στο Παρίσι, και ότι θα έπρεπε κάποια στιγμή να επιλύσει τη μεταναστευτική κρίση, είχε εκτιμήσει ότι εθνικιστικές δυνάμεις θα έθεταν σε αμφισβήτηση πλέον αρχές-κλειδιά της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης διακίνησης εργατικού δυναμικού αλλά και της Συμφωνίας Σένγκεν, που καταργεί τους διασυνοριακούς ελέγχους μεταξύ των διαφόρων κρατών-μελών!!! Η ατμόσφαιρα του φόβου και της καχυποψίας, που είναι βέβαιο ότι θα ενταθούν, έδειχνε ότι το μόνο που θα επιτύχουν είναι να χειροτερέψουν την κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρίση στην ΕΕ.
Το πρώτο αποτέλεσμα των επιθέσεων που είχαν σημειωθεί στις Βρυξέλλες, έγραφε ο Φρίντμαν, θα είναι ένας νέος γύρος συζητήσεων και διαβουλεύσεων για τους ελέγχους στα σύνορα της ΕΕ. «Άλλωστε η Συμφωνία Σένγκεν άρχισε να βάλλεται ήδη από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης, στις αρχές του 2015. Οι επιθέσεις στο Παρίσι κλιμάκωσαν τη διαμάχη στο θέμα αυτό, κυρίως διότι οι δράστες κινήθηκαν μεταξύ Γαλλίας και Βελγίου, χωρίς να τους έχουν ελέγξει. Ήταν επόμενο, η Γαλλία αλλά και άλλες χώρες να ενισχύσουν τους συνοριακούς ελέγχους. Έκτοτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε οι έλεγχοι αυτοί στην περιοχή του Σένγκεν να αρθούν από τα τέλη του 2016. Όμως, ύστερα από τις τελευταίες επιθέσεις και το ενδεχόμενο να σημειωθούν και άλλες στο μέλλον, αυτή η άρση των συνοριακών ελέγχων φαντάζει δύσκολη».
Ορισμένες κυβερνήσεις της Δυτικής Ευρώπης, κατέληγε ο Φρίντμαν, είναι πολύ πιθανόν να ανακοινώσουν σύντομα νέες εθνικές νομοθεσίες ασφαλείας καθώς και ενισχυμένη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ μυστικών υπηρεσιών κρατών που συνορεύουν…
Η αυξημένη -λόγω των γεγονότων- επίγνωση της τρομοκρατικής απειλής μεταξύ των κρατών-μελών θα στρέψει την προσοχή τους στα εξωτερικά σύνορα, πράγμα που μπορεί να δικαιολογεί μια βαθύτερη συνεργασία με την Τουρκία. Όμως, από την άλλη, οι επιθέσεις μπορεί επίσης να αναζωπυρώσουν τα αντιμουσουλμανικά αισθήματα στην Ευρώπη και να αυξήσουν τις λαϊκές πιέσεις στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να μη χορηγούν ελεύθερη βίζα σε Τούρκους πολίτες, κάτι που αποτέλεσε διαπραγματευτικό κλειδί της Άγκυρας.