Στην πρόσφατη σύσκεψη μεταξύ ελλαδικής και κυπριακής πλευράς για το θέμα του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου καταγράφηκε για ακόμα μία φορά αδιέξοδο.
Το γεγονός ότι κανείς από τους συμμετέχοντες δεν δήλωσε έστω «συγκρατημένα αισιόδοξος» ως τυπικότητα επιβεβαιώνει το βάθος της εμπλοκής. Η υπόθεση γίνεται πλέον πολύ σοβαρή με πιθανό το ναυάγιο ενός ενεργειακού έργου με βαρύ γεωπολιτικό αποτύπωμα.
Παρά τα διάφορα επιχειρήματα που προβάλλονται από μέρος του συστήματος στην Κύπρο περί κόστους που θα επωμιστούν οι Κύπριοι καταναλωτές, περί γεωπολιτικού ρίσκου και ποιος θα το αναλάβει και περί αμφιβολίας για την ολοκλήρωση του έργου, η αλήθεια είναι ότι το project προσκρούει σε εσωτερικά συμφέροντα παραγωγών ηλεκτρικού στο νησί, που κερδοσκοπούν εις βάρος των Κύπριων καταναλωτών πουλώντας πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα.
Δεν θέλουν να βγει η Κύπρος από την ενεργειακή απομόνωση, διότι θα χάσουν το προνόμιο της πώλησης του ηλεκτρικού σε τιμές τετραπλάσιες από το κόστος παραγωγής.
Το γεωπολιτικό διακύβευμα όμως είναι πολύ μεγάλο για να τορπιλιστεί εξαιτίας τοπικών συμφερόντων. Είναι από τις σπάνιες φορές που μία υπόθεση στρατηγικής εθνικής σημασίας για τον Ελληνισμό, καθώς η όδευση του καλωδίου πέρνα μέσα από τις ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, στηρίζεται από ισχυρούς τρίτους λόγω σύγκλισης των δικών τους συμφερόντων με τα δικά μας. Και ερχόμαστε εμείς να το υπονομεύσουμε μόνοι μας.
Οι Αμερικανοί το θέλουν και πιέζουν, η Κομισιόν το χρηματοδοτεί με περίπου 700.000.000 λόγω της ενεργειακής στενότητας που έχει ενσκήψει στην ΕΕ, οι Ισραηλινοί το στηρίζουν διότι θα συνδεθούν και αυτοί με το ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο, και το έργο κολλάει στον κατεξοχήν στρατηγικά και γεωπολιτικά ωφελούμενο, τον ελληνικό παράγοντα, επειδή το μπλοκάρουν τοπικά συμφέροντα στην Κύπρο.
Το πλήγμα για την αξιοπιστία Ελλάδας και Κύπρου είναι πολύ μεγάλο διότι σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που εξυπηρετεί και τα δικά μας συμφέροντα εμφανιζόμαστε μη σοβαροί, άρα μη αξιόπιστοι. Τι συμπέρασμα βγάζουν παίκτες στους οποίους ποντάρουμε για την ενίσχυση των δικών μας επιδιώξεων; Αμερικανοί, Ευρωπαίοι, Ισραηλινοί, Αιγύπτιοι, Ινδοί, αραβικά κράτη του Κόλπου και άλλοι. Λόγω και της γενικότερα επιβαρυμένης προϊστορίας ένεκα της διαχρονικής φοβίας που διέπει το ελληνικό σύστημα, ότι μάλλον δεν μπορούν να βασίζονται πάνω μας σοβαρά, για σοβαρά θέματα.
Ακόμα και το έργο να γίνει, θα έχει μείνει σκιά αμφιβολίας για την αξιοπιστία μας ως παράγοντα στην περιοχή. Και σε αυτή την υπόθεση η ευθύνη δεν είναι της Αθήνας.