Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ κινήθηκαν στο αναμενόμενο πλαίσιο. Ούτε εκπλήξεις, ούτε κρυμμένα χαρτιά, ούτε out of the box σχέδια. Από κάτι για όλους, ως συνολικό μέγεθος σημαντικό μεν, ως επιμέρους παροχές δεν πρόκειται να αλλάξουν τη ζωή κανενός.
Για να μην παρεξηγούμαστε, ό,τι παρέχεται εφόσον δεν επιβαρύνει εκτός πλαισίου τη χώρα και δεν είναι στη λογική «λεφτά υπάρχουν» ενώ δεν υπάρχουν είναι καλοδεχούμενο. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι δεν είναι αναγκαία οποιαδήποτε βοήθεια, ένα επίδομα, μία αύξηση στους μισθούς, μία μείωση φόρων.
Η προσπάθεια είναι όλα αυτά να λειτουργήσουν αθροιστικά για να μείνει περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα, σε συνθήκες εξαιρετικής οικονομικής πίεσης, σε όλους τους πολίτες. Όμως από την εικόνα κάτι λείπει. Ένα όραμα αναπτυξιακό για τη χώρα. Μία τομή η οποία θα καταστήσει την Ελλάδα πραγματικό προορισμό επενδύσεων και θα δρομολογήσει ουσιαστική εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της. Χωρίς όραμα, δίχως μεγαλοϊδεατικό αναπτυξιακό σχέδιο και θετική ψυχολογία, ανάπτυξη δεν πρόκειται να υπάρξει. Κάθε παροχή, κάθε επίδομα, κάθε ενίσχυση μισθού, κάθε αφαίρεση φόρου θα πέφτει στη μαύρη τρύπα της γενικότερης αναπτυξιακής και οικονομικής καχεξίας, η οποία τροφοδοτείται και από εξωγενείς και από εσωτερικούς παράγοντες. Μόνο ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα θα μας βγάλει από τη φθορά, για να παραφράσουμε τον ποιητή.
Για παράδειγμα στη ΔΕΘ δεν υπήρχε καμία αναφορά στον ορυκτό πλούτο της Ελλάδος. Καμιά ανακοίνωση, χρονοδιάγραμμα, εκτίμηση για τους υδρογονάνθρακες και τα προκηρυγμένα θαλασσοτεμάχια νοτίως της Κρήτης. Καμία νύξη για άλλα κοιτάσματα εντοπισμένα σε άλλες περιοχές της χώρας. Σε πρόσφατες συζητήσεις μας με καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων σχετικούς με το θέμα προκύπτει ότι, με βάση τις έρευνες που έχουν κάνει, ο ορυκτός πλούτος, φυσικό αέριο, μέταλλα, ορυκτά, ξεπερνά σε αξία τα $3 τρισεκατομμύρια. Το μεγαλύτερο μέρος αντιστοιχεί στο φυσικό αέριο, με τα μέταλλα και τα ορυκτά να αποτιμώνται σε περίπου 300 δισεκατομμύρια. Μόνο τα τελευταία είναι περισσότερα από το ΑΕΠ και περίπου όσο το χρέος. Έχει την πολυτέλεια η χώρα να τα αφήνει ανεκμετάλλευτα ή να τα αντιμετωπίζει ως δεύτερη και τρίτη προτεραιότητα στο όνομα της πράσινης πρεμούρας;
Ο Μάριο Ντράγκι στην έκθεσή του για την Ευρώπη εκτίμησε ότι η ήπειρος θα χρειαστεί ένα πρόγραμμα δύο φορές όσο το Σχέδιο Μάρσαλ. Που σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η ΕΕ θα πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο κάθε ίχνος αναπτυξιακού πόρου που διαθέτει. Ας ελπίσουμε ότι η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει εξαίρεση για αδιευκρίνιστους λόγους, αγνοώντας τον θησαυρό επάνω στον οποίο κάθεται.