«Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν φωτογραφία της στιγμής», δηλώνουν όλοι όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με αυτές. Αλλά όλοι, δημοσιογράφοι και πολιτικοί, κατανοούμε ότι οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τάσεις της κοινωνίας.
Η πρώτη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας (Interview), μετά τα όσα βιώσαμε το καλοκαίρι με φωτιές και την καθημερινή «επιθεώρηση Κασσελάκη – ΣΥΡΙΖΑ», αποτελεί ένα ηχηρό καμπανάκι για το σύνολο του πολιτικού μας συστήματος. Η ΝΔ εμφανίζεται να χάνει περίπου δέκα μονάδες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο ιστορικό χαμηλό που έχει καταγράψει σε δημοσκόπηση και βρίσκεται στην 5η θέση. Το ΠΑΣΟΚ, που αναζητεί ταυτότητα, δεν μπορεί, εμφανώς, να αξιοποιήσει τη φθορά των αντιπάλων του, ενώ το ΚΚΕ κινείται σε μια σταθερή βάση.
Και ανάμεσα σε όλους αυτούς, έχουμε ένα άθροισμα συνωμοσιολόγων, φιλορώσων, ακραίων και θρησκόληπτων, που δεν θέλει να βλέπει ούτε η επίσημη Εκκλησία, οι οποίοι αν ενώσουν τις δυνάμεις τους αποτελούν την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας. Κι αυτό, γιατί η τάση του υπάρχει στη χώρα, και ιδιαίτερα στην απαίδευτη πολιτικά νεολαία (ακόμα και της ΟΝΝΕΔ που βρίσκεται έξω από τα προβλήματα της κοινωνίας) είναι η τάση που αναδεικνύει σε πολιτικό παράγοντα τον κάθε Μπέπε Γκρίλο ή Φειδία Παναγιώτου.
Το χειρότερο μέσα σε αυτό το σκηνικό είναι ότι για πρώτη φορά στην τελευταία 7ετία πρώτος στην προτίμηση των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση, στην επιλογή για πρωθυπουργός, είναι ο κανένας με 48%, καθώς και ότι το κυβερνητικό έργο αξιολογείται αρνητικά σε ποσοστό 72%!
Το μεγάλο ατού της ΝΔ μέχρι σήμερα δεν ήταν οι πολιτικές της θέσεις, αλλά η αξιοπιστία του ιδίου του πρωθυπουργού και η αποφασιστικότητά του να υλοποιήσει αυτές τις θέσεις, που άλλωστε πάντα εξέφραζε η ΝΔ ως φιλελεύθερο κεντροδεξιό κόμμα. Σήμερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο που είτε ο κατήφορος θα συνεχισθεί είτε θα εφαρμοσθεί ένα σχέδιο ανάταξης.
Κατανοητή η κόπωση από την 5ετή διακυβέρνηση. Αλλά, είναι εμφανές -άλλωστε κατεδείχθη και στις ευρωεκλογές- ότι κάποια πράγματα έχουν ενοχλήσει τη μεγάλη μάζα της κοινωνίας. Όχι τη βάση της ΝΔ. Της κοινωνίας, από την οποία η ΝΔ δείχνει να απομακρύνεται και να περιχαρακώνεται στους γραφειοκράτες των διδακτορικών, οι οποίοι είναι χρήσιμοι στην υλοποίηση των πολιτικών αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να συνομιλούν με την κοινωνία.
Η ευκαιρία για την αναστροφή του κλίματος βρίσκεται στη ΔΕΘ και την επιλογή του προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Από το τι θα πει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ αλλά και από το πόσο γρήγορα θα εφαρμόσει η κυβέρνησή του όσα εξαγγείλει θα κριθούν πολλά. Όπως επίσης και από το πρόσωπο που θα επιλέξει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Διαφορετικά, θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε ώστε στις επόμενες εκλογές να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα εκλογών 2012. Μαΐου ή Ιουνίου, ο καιρός θα δείξει!