Δεν έχει περάσει πολύ καιρός από την ημέρα που ο θρησκευτικός ηγέτης της Χεζμπολάχ, σεΐχης Χασάν Νασράλα, εκτόξευσε ευθείες απειλές σε βάρος της Κύπρου στην περίπτωση που διευκολύνει τις ισραηλινές δυνάμεις με τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της ή τις συμμαχικές δυνάμεις που θα συνδράμουν την Ιερουσαλήμ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις ανάσχεσης των επιθέσεων που θα δεχθεί από το Ιράν ή τους εκπροσώπους του από τον Λίβανο, τα εδάφη της Συρίας, το Ιράκ και την Υεμένη.
Η Κύπρος είναι χωρισμένη σε τρία μέρη. Τον ελληνικό τομέα, που βρίσκεται σε συμμαχική ευθεία σχέση με το Ισραήλ και τις δυτικές δυνάμεις ως μέλος της ΕΕ. Τον κατεχόμενο, υπό τον έλεγχο της Τουρκίας, βόρειο τομέα, που είναι διακηρυγμένα συμμαχικός με τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και τον «άξονα της αντίστασης» του Ιράν και ενάντια στη στρατιωτική δραστηριότητα του Ισραήλ. Τον αγγλικό τομέα στα εδάφη των στρατιωτικών βάσεων, σε καθεστώς ανεξάρτητης χώρας, τις οποίες διατηρεί το Ηνωμένο Βασίλειο επ’ αυτού, που προφανώς θα τεθούν σε εγρήγορση και εμπλοκή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο πλευρό του Ισραήλ και των ΗΠΑ.
Οι απειλές Νασράλα – Χεζμπολάχ υπό την έννοια αυτή απευθύνονται στη Λευκωσία και το Λονδίνο. Στην εν λόγω διαδικασία τρομοκρατίας μπήκε και η Τουρκία προκρίνοντας απειλές και σε βάρος της Ελλάδας και των νησιών της, με έμφαση όπως συνάγεται από τις σχετικές δηλώσεις αξιωματούχων της Άγκυρας στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Στην παρούσα φάση, είναι ζήτημα ωρών ή ημερών να υπάρξει κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ανατολή, όχι πλέον στα εδάφη της Γάζας αλλά όλης της Μεσοποταμίας ή του Λιβάνου μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και σε περίπτωση που πληγεί θα προσφύγει στο άρθρο 5 του Ατλαντικού Συμφώνου. Η Κύπρος δεν είναι. Οι βρετανικές βάσεις επίσης καλύπτονται από την «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ.
Τίθεται ένα ερώτημα. Ποιες είναι οι ενέργειες που έχει κάνει η Ελλάδα στη βάση της Ατλαντικής Συμμαχίας αλλά και στον συντονισμό με τις αμερικανικές δυνάμεις για την προστασία της Κύπρου κατεξοχήν αλλά και της ελληνικής επικράτειας εν συνόλω; Επίσης, είναι γνωστές οι δυνατότητες άμυνας και ανάσχεσης που έχουν οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, αλλά δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για συνεννοήσεις στο τρίγωνο Λευκωσία – Αθήνα – Λονδίνο για την προστασία από πλήγματα ιρανικής προέλευσης από τη Χεζμπολάχ ή άλλων στρατιωτικών εταίρων της Τεχεράνης στην περιοχή. Θα μπορούσε έτσι να υποθέσει κανείς ότι δεν έχει γίνει κανείς χειρισμός.
Η μόνη ανακοίνωση που υπάρχει είναι «φοβική», από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας που διαβεβαιώνει ότι τα ελληνικά πολεμικά πλοία, ή άλλα που ενδεχομένως εμπλακούν για τον απεγκλωβισμό πολιτών από τον Λίβανο, θα μεταφέρουν Έλληνες και δεν θα διευκολυνθούν άλλες εθνικότητες. Μια αντίδραση που προκαλεί απογοήτευση.
Οι απειλές της Χεζμπολάχ σε βάρος της Κύπρου και οι παραινέσεις της Τουρκίας στον «άξονα της Τζιχάντ» να συμπεριληφθεί και η ελλαδική επικράτεια στους στόχους δημιουργούν νέα δεδομένα.
Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η ανάγκη να υπάρξουν επιπλέον δυτικές δεσμεύσεις για την ασφάλεια της ελεύθερης Κύπρου, καθώς και να αποτραπεί η μετατροπή των εδαφών της κατεχόμενης από την Τουρκία Βόρειας Κύπρου σε ορμητήριο της Χεζμπολάχ ή της Χαμάς. Επίσης, κάτι εξόχως σημαντικό για την περίπτωση της Ελλάδας: Αυτά που συμβαίνουν και αυτά που θα εξελιχθούν μέχρι το τέλος του 2025 υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα να αποφασισθεί η εγκατάσταση του 6ου πολεμικού Στόλου των ΗΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο, με επέκταση της στρατηγικής συμφωνίας ΗΠΑ – Ελλάδας. Με τον τρόπο αυτό ο 5ος Στόλος των ΗΠΑ θα έχει βάση το Μπαχρέιν και ο 6ος τα νησιά του Αιγαίου στην Ανατολική Μεσόγειο σε συνδυασμό με τις ναυτικές βάσεις στην Κρήτη.