Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έδειξε κάτι που δεν βλέπουν μόνον όσοι διακατέχονται από πολιτική αλαζονεία. Απέδειξε ότι κανείς ψηφοφόρος δεν είναι δεδομένος. Αυτό είναι κάτι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έλεγε εμμέσως, σημειώνοντας ότι οι κάλπες είναι άδειες. Το ένστικτό του, προφανώς, τον ανάγκασε πολλές φορές να το επαναλάβει. Ας ακολουθήσει το ένστικτό του και πάλι, παραμερίζοντας προσωπικά συναισθήματα και πολιτικούς εγωισμούς. Ρωτώντας κάποια φορά τον πατέρα του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ποιο είναι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ένας πολιτικός για να είναι ηγέτης, μου απάντησε αμέσως και χωρίς δεύτερη σκέψη: «Περίσσευμα καρδίας, παιδί μου». Και είχε απόλυτο δίκιο, καθώς στην πολιτική, για να πας μπροστά, τα προσωπικά συναισθήματα πρέπει να μένουν στην άκρη, καθώς ίσως χρειαστεί για το καλό του τόπου να συνεργαστείς ακόμα και με αντιπάλους σου ή πρόσωπα που δεν συμπαθείς.
Σαφέστατα, τα κόμματα μετεξελίσσονται γιατί πρέπει να βρίσκονται μπροστά και όχι πίσω από τις εξελίξεις στην κοινωνία, ωστόσο οφείλουν να κρατάνε γερές τις ρίζες που τους δένουν με τη κοινωνία. Η… μετεξέλιξη στη ΝΔ κινήθηκε ίσως πιο γρήγορα από τους ρυθμούς που μπορούσε να αφομοιώσει η βάση του κόμματος. Μια βάση που έκρινε ότι η λεγόμενη «διεύρυνση» δεν ήταν αμφίπλευρη ώστε να τηρούνται οι ισορροπίες. Ο πρωθυπουργός ως βασική αιτία του αρνητικού αποτελέσματος για τη ΝΔ έθεσε την ακρίβεια. Ωστόσο η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται ούτε με την αποχή ούτε με τη στήριξη κομμάτων όπως του κ. Βελόπουλου και της κυρίας Λατινοπούλου, γιατί απλά δεν έχουν λύση για τα συγκεκριμένα ζητήματα.
Η ψήφος προς τα συγκεκριμένα κόμματα αλλά και η αποχή, που ήταν συνειδητή, είχαν τιμωρητικό χαρακτήρα, για θέματα όπως ο γάμος των ομοφύλων, το Σκοπιανό, η φορολογία προς τους ελεύθερους επαγγελματίες κ.ά. Ειδικά για τον γάμο των ομοφυλοφίλων, που πολλοί πίστευαν ότι μπορούσε να διευθετηθεί με επέκταση του συμφώνου συμβίωσης χωρίς να υπάρξουν παρενέργειες, από σοβαρούς υποστηρικτές της ΝΔ τίθεται μια σοβαρή παράμετρος: «Δεν μας ενόχλησε η ρύθμιση, αλλά οι πανηγυρισμοί μετά την ψήφιση του νόμου, όπου κάποιοι μίλησαν για νίκη… Άραγε έναντι ποίων εχθρών;». Επισημαίνουν δε την αρνητικότατη εικόνα που εξέπεμψε στην κοινωνία το περίφημο δείπνο της Προέδρου της Δημοκρατίας με κυβερνητικά στελέχη, διαπρύσιους κήρυκες της ανάγκης ψήφισης του σχετικού νόμου.
Αλλά και στο Σκοπιανό, στο οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός ακολουθεί συγκεκριμένη στρατηγική για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, συγκεκριμένο κομμάτι της κοινωνίας ήθελε πιο ηχηρή την ελληνική φωνή. Πιο ξεκάθαρη και πιο δυναμική. Είναι γεγονός πως όσοι απείχαν το έπραξαν συνειδητά. Δεν πήγαν ομαδικά σε κάποιο κόμμα, γιατί πιθανότατα δεν κρίνουν κανένα ικανό να κυβερνήσει την Ελλάδα, αλλά έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα. Έβγαλαν «κίτρινη κάρτα» στην κυβέρνηση, δίνοντας μια τελευταία ευκαιρία στη ΝΔ, η οποία μπροστά της έχει να αντιμετωπίσει πολλά και μεγάλα προβλήματα, με σημαντικότερο την ακρίβεια, την ασυδοσία, για πολλούς, των τραπεζών και την έλλειψη ουσιαστικής στήριξης στους ελεύθερους επαγγελματίες. Επίσης το γεγονός ότι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει αντίπαλο ίσως να μη αποτελεί μόνιμη κατάσταση. Τα δεδομένα αλλάζουν. Κυοφορούνται συμμαχίες που κανείς δεν ξέρει την κατάληξή τους. Και η τριετία την οποία όλοι λένε ότι έχει μπροστά της η ΝΔ ίσως να μην υπάρχει στην πράξη αν δεν τιθασευθεί το τέρας της ακρίβειας και ταυτόχρονα η αντιπολίτευση βρει περιθώρια συνεννόησης μεταξύ της…
Στον χρόνο λοιπόν που απομένει μέχρι τις εκλογές, η ΝΔ οφείλει να ξαναπείσει τους πολίτες όχι απλά ότι έχει λύσεις, αλλά ότι τις εφαρμόζει με αποτελεσματικότητα. Γιατί τελικά αυτό είναι το μόνο στο οποίο θα κριθεί, αφού κανένας ψηφοφόρος δεν πρέπει να θεωρείται -γιατί δεν είναι- δεδομένος.
O κ. Κοντογιάννης είναι δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής της ΝΔ