Στην τελευταία φάση της εκλογικής περιόδου για τις ευρωπαϊκές κάλπες της επόμενης Κυριακής υπάρχουν μηνύματα από τα κύρια κόμματα που αφορούν τις κεντρικές τους επιλογές για την επόμενη τριετία, φθάνοντας να προδιαγράφουν τις φόρμες που θα ακολουθήσουν σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2027. Μιλώντας αμιγώς πολιτικά -μην υπολογίζοντας δηλαδή τις σφοδρές ανατροπές στα δεδομένα που μπορεί να φέρουν διεθνείς εξελίξεις, και ειδικά μεγάλοι πόλεμοι- ήδη προδιαγράφεται η προοπτική στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, σε σχέση με την ισορροπία των κομματικών δυνάμεων αλλά και τις διεκδικήσεις για τη χρονική περίοδο διακυβέρνησης 2027-2031.
Η Νέα Δημοκρατία τους τελευταίους δυο μήνες έχει επιβεβαιώσει τη δεξιά ταυτότητά της και έχει ανακτήσει, όπως όλα δείχνουν, τον έλεγχο στην κεντροδεξιά δεξαμενή των πολιτών. Αυτό έχει φέρει σε πιο δύσκολη θέση τα ευκαιριακά και σίγουρα καιροσκοπικά κόμματα και σχήματα δεξιά της, που φιλοδοξούσαν να πετύχουν, στις «χαλαρές» από πλευράς εκλογικής συμπεριφοράς ευρωπαϊκές εκλογές, ένα δραματικά θετικό αποτέλεσμα, τώρα πλέον να έχουν περιορίσει τις προσδοκίες τους. Από την πλευρά της η ηγεσία της Κεντροδεξιάς και της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός, πήρε πάνω του και αυτήν την προεκλογική εκστρατεία μη δείχνοντας σημεία δισταγμού και αμφισημίας ως προς τις δυνατότητές του να επιβεβαιώσει την πολιτική, προσωπική σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, όπως αυτή θεσμικά προέκυψε άλλωστε από τις περυσινές διπλές εθνικές εκλογές.
Ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας έχει τεθεί στο όριο των ευρωεκλογών του 2019. Είναι δηλαδή ένας στόχος ευκταίος, λογικός και μετριοπαθής στην κλίμακα της πολιτικής αυτοπεποίθησης. Ο κ. Μητσοτάκης δεν κρύφτηκε στη δυστοκία που προέκυπτε στο πολιτικό κλίμα για το κόμμα του και την κυβέρνηση στο τέλος του χειμώνα. Για μια ακόμη φορά ανέλαβε την ευθύνη προσωπικά και ηγετικά να εξηγήσει στους πολίτες-ψηφοφόρους πολιτικές, ελλείμματα και στόχους της διακυβέρνησης στην ευθεία επικοινωνία που και σε μη προεκλογικές περιόδους επιλέγει. Επίσης, και αυτό μοιάζει εξόχως σημαντικό στο τέλος της προεκλογικής περιόδου, ξεκαθαρίζει ότι, πρώτον, δεν πρόκειται μέσα στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του να εγκαταλείψει τη θέση του στην ηγεσία της εκτελεστικής εξουσίας της χώρας για ένα υψηλό ευρωπαϊκό αξίωμα και, δεύτερον, αφήνει παράθυρο ευκρινές για διεκδίκηση και τρίτης θητείας στις εθνικές εκλογές του 2027.
Από την πλευρά του ο μετεκλογικός επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το επιτελείο του περιμένουν το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, που προβλέπεται από τις δημοσκοπήσεις να κινηθεί πάνω από 15%, χωρίς όμως κάποιος να μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια (υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, ειδικά ως προς τη συσπείρωση και τη συμμετοχή που δεν το επιτρέπουν) σε ποιο ύψος ποσοστών θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τον πήχυ του 20%.
Σε κάθε περίπτωση όμως ο κ. Κασσελάκης δίνει μήνυμα των προθέσεών του ως προς τον στόχο που θα τεθεί στις εθνικές εκλογές του 2027 και θα είναι η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ και η αυτοτελής εντολή διακυβέρνησης από τους πολίτες. Σε αντιστοιχία, στο ΠΑΣΟΚ, στη Νέα Αριστερά, στην Πλεύση Ελευθερίας, στο νεοσύστατο σχήμα των Δημοκρατών του κ. Λοβέρδου και στο ΜέΡΑ25 το αποτέλεσμα των εκλογών της επόμενης Κυριακής θα δώσει την αφετηριακή βάση ζυμώσεων και συζητήσεων για ένα σχήμα «Ηνωμένης αντιπολίτευσης», προκειμένου ένας κεντροαριστερός-αριστερός συνασπισμός να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας την περίοδο 2027-2031. Με ποιον επικεφαλής; Τον κ. Τσίπρα; Η επόμενη προεκλογική περίοδος θα έχει προβλεπτή αφετηρία το φθινόπωρο του 2026. Μέχρι τότε όμως θα έχουν συμβεί πολλά…