Τις τελευταίες ημέρες έχουν σημειωθεί τρία γεγονότα, τα οποία έχουν καταστήσει το ήδη ασύμμετρο πεδίο της Μέσης Ανατολής ακόμα πιο επικίνδυνο.
Το ένα είναι ο θάνατος του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι από την πτώση του ελικοπτέρου μαζί με άλλους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών.
Το δεύτερο είναι το αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την έκδοση εντάλματος για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, και του επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ.
Το τρίτο είναι η έκθεση του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, σύμφωνα με την οποία το Ιράν βρίσκεται στο τελικό στάδιο για τη δυνατότητα απόκτησης πυρηνικών όπλων.
Ο θάνατος του Ραΐσι δεν πρόκειται να μεταβάλει σε κάτι την πολιτική του Ιράν, καθώς ο διάδοχός του θα επιλεχθεί από την πνευματική ηγεσία του θεοκρατικού καθεστώτος, από τα σπλάχνα του οποίου εξάλλου είχε αναδειχθεί και ο ίδιος. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, η πτώση του ελικοπτέρου οφείλεται στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή και δεν προκύπτει άλλη διάσταση, δολιοφθοράς ή κατάρριψης. Αν στην πορεία υπάρξουν υπόνοιες για κάτι τέτοιο, τότε πολλά πράγματα θα αλλάξουν.
Αυτό που μεταβάλλει δραστικά το πλαίσιο της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή είναι τα εντάλματα σύλληψης για την ισραηλινή πολιτική ηγεσία, γεγονός άνευ προηγουμένου, το οποίο περιπλέκει την κατάσταση.
Ένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αν θα επηρεάσει το πλάνο των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα, κάτι που προσώρας δεν προκύπτει από τις δηλώσεις της ισραηλινής ηγεσίας, η οποία απορρίπτει σύσσωμη -συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών αντιπάλων του Νετανιάχου- την κίνηση του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Ένα εξίσου σοβαρό ερώτημα, το οποίο σχετίζεται με το προηγούμενο, είναι πώς θα διαχειριστούν την εξέλιξη οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες παρά τη δύσκολη σχέση της σημερινής κυβέρνησης των Δημοκρατικών με τον Νετανιάχου είναι δεσμευμένες στην ασφάλεια και την εξοπλιστική υποστήριξη του Ισραήλ.
Σε ό,τι αφορά το τρίτο γεγονός, την εκτίμηση ότι το Ιράν βρίσκεται στο τελικό στάδιο απόκτησης πυρηνικών όπλων, κατά τη γνώμη μας αυτό σημαίνει ένα πράγμα. Ότι το Ισραήλ, ανεξαρτήτως όλων των υπολοίπων εξελίξεων, θα αναλάβει δράση για την αποτροπή ολοκλήρωσης της προσπάθειας του Ιράν να καταστεί πυρηνική δύναμη. Ότι και αν χρειαστεί, όσο και αν κοστίσει διπλωματικά.