Τη Δευτέρα το βράδυ οργανώθηκε μια εκδήλωση στήριξης των Παλαιστινίων στην Αθήνα από αδιευκρίνιστες οργανώσεις ή αναρχικές ομάδες «δικαιωματιστών». Εξελίχθηκε σε κατάληψη του ιστορικού κτιρίου της Νομικής Σχολής επί της οδού Σόλωνος. Οι καταληψίες υπολογίσθηκαν σε περίπου 80 άτομα. Εντός του πανεπιστημιακού κτιρίου άρχισαν οι καταστροφές των υποδομών, τα γκράφιτι και τα συνθήματα με σπρέι στους τοίχους και η εν γένει οργάνωση ταραχών. Εντός 12 ωρών μετά την κατάληψη υπήρξαν οι αναγκαίες αποφάσεις από τις πανεπιστημιακές Αρχές και ο συντονισμός με την Αστυνομία και τις αρχές ασφαλείας. Με μια συγκροτημένη επιμελώς αστυνομική επιχείρηση τα ΜΑΤ, οι ΟΠΚΕ και όποιες άλλες δυνάμεις τάξης ανέλαβαν την απελευθέρωση του κτιρίου της Νομικής Σχολής. Πριν από την αστυνομική επιχείρηση δόθηκε ο χρόνος και η ευκαιρία στους καταληψίες να αποχωρήσουν οικειοθελώς από το κτίριο. Η επιχείρηση εξελίχθηκε με άψογο τρόπο και αναλογική επιβολή ως προς τις συνθήκες. Προσήχθησαν και αργότερα ανακοινώθηκαν οι συλλήψεις 28 ατόμων. 10 άνδρες και 18 γυναίκες. Μεταξύ αυτών, και ειδικά στις γυναίκες, υπήρχαν αλλοδαποί και αλλοδαπές υπήκοοι. Όχι από κάποια ασιατική χώρα αλλά από τις ευρωπαϊκές. Συγκεκριμένα από Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία. Οι προσαγωγές που εξελίχθηκαν σε συλλήψεις αποδεικνύουν ότι οι καταληψίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχουν καμία σχέση με τους φοιτητές της Νομικής. Επίσης ότι οι καταληψίες είχαν οργανωθεί για μαζικές ταραχές και μακρά κατάληψη του πανεπιστημίου, όχι μόνον γιατί είχαν φέρει μαζί τους λοστούς, στειλιάρια, αντιασφυξιογόνες μάσκες, κράνη, φωτοβολίδες, αλλά και φαγητό, νερά, αλκοολούχα ποτά και άλλα απαραίτητα για πολλές ημέρες κατάληψης. Πριν από την είσοδο της Αστυνομίας στο κτίριο υπήρχαν πανό για την Παλαιστίνη, φώναζαν συνθήματα, έριχναν βεγγαλικά από την ταράτσα του κτιρίου. Είχαμε λοιπόν μια οργανωμένη επιχείρηση κατάληψης στο κέντρο της Αθήνας σε μια προσπάθεια η «ιντιφάντα» τύπου Κολούμπια ή άλλων αμερικανικών και ευρωπαϊκών πανεπιστημίων να μεταφερθεί και στην Ελλάδα, με αφετηρία την Αθήνα.
Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο «πυρήνας» των καταληψιών είναι μεταφερόμενος από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η οργάνωση δείχνει την αλληλεξάρτηση που έχει το συγκεκριμένο παρουσιαζόμενο ως αυθόρμητο κίνημα -στην ουσία εναντίον του κράτους του Ισραήλ- στα πανεπιστήμια στη Δύση με συγκεκριμένες δομές και ΜΚΟ που δρουν ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού. Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι το επιχειρησιακό πλάνο της Αστυνομίας ήταν οργανωμένο με στόχο όχι να προσαγάγει τη συντριπτική πλειοψηφία των καταληψιών, αλλά να λύσει το ζήτημα της κατάληψης του κτιρίου της Νομικής. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί καταληψίες να βρουν έξοδο διαφυγής και να μην καταγραφούν ή προσαχθούν.
Αφήνοντας αυτήν την παράμετρο ας μείνουμε στην ουσία. Πανεπιστημιακές Αρχές, κυβέρνηση και Αστυνομία συντονίστηκαν άψογα και με μια αποφασιστική και ψύχραιμη επέμβαση της Αστυνομίας το χάος που επεδίωκε να δημιουργήσει σε όλη τη χώρα ο «πυρήνας» της συγκεκριμένης διεθνούς και όχι εγχώριας κατάληψης ανασχέθηκε από την αρχή. Δεν δημιούργησε πραγματικότητα μαζικών ταραχών, πολιτικών σχολίων, έντονης ειδησεογραφίας και τελικά πιο τραχιάς καταστολής. Είναι αξιοσημείωτο ότι η άμεση επέμβαση, που προϋπέθετε την αποφασιστικότητα της στάσης των πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου της Αθήνας, δεν είχε επόμενη ημέρα εκτός από την προανάκριση, ανάκριση, δικογραφία και απαγγελία κατηγοριών από την Εισαγγελία. Τουτέστιν εφόσον οι δυνάμεις και οι αρμόδιοι λειτουργούν χωρίς φόβο και πάθος, αλλά με αίσθημα ευθύνης και έγκαιρα, οι μαζικές ταραχές και το χάος που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε ανάλογες περιπτώσεις στην Ελλάδα θα μειωθεί δραστικά. Η εθνική ασφάλεια και η δημόσια αλλά και η πανεπιστημιακή τάξη θα θωρακισθεί…