Με τους μακράς εμβέλειας πυραύλους ATACMS -πάνω από 200 ποσοτικά – που έχει στη διάθεσή της, η Ουκρανία θα προσπαθήσει να πλήξει το φρούριο του Πούτιν στην Κριμαία έως και περιοχές σε Χερσώνα και Ζαπορίζια. Αντίθετα, τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα για το Κίεβο στο κεντρικό και βόρειο τμήμα του Ντονμπάς , όπου έχασε τους τελευταίους μήνες ορισμένα εδάφη, προφανώς λόγω έλλειψης πυρομαχικών αλλά και καθυστέρησης στην παράδοση οπλικών συστημάτων από τη Δύση.
Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος διεθνολόγος-γεωστρατηγικός αναλυτής
Τα όποια αποτελέσματα μέσα στο 2024 θα εξαρτηθούν από τις καθαρά αμυντικές επιχειρήσεις στο Ντόνετσκ και από τις πυραυλικές επιθέσεις της Ουκρανίας σε κατεχόμενα εδάφη, ενώ Αμερικανοί, Πολωνοί και Βρετανοί αναλυτές επισήμαναν στον υπογράφοντα ότι σχεδιάζουν εκ νέου μια ουκρανική αντεπίθεση το 2025.
Από τον Φεβρουάριο του 2014, οι Ρώσοι σφυροκόπησαν την Ουκρανία με πυραύλους από την Κριμαία. Τώρα, το «φρούριο» της Κριμαίας αντιμετωπίζει μια σημαντική νέα απειλή που θα μπορούσε να εξουδετερώσει τον κρίσιμο ρόλο της στον πόλεμο των 26 μηνών, δηλαδή τα πυραυλικά συστήματα ακριβείας των ΗΠΑ.
Έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια οι ΗΠΑ παρέδωσαν την πιο εξελιγμένη έκδοση των πυραύλων, που ουσιαστικά φθάνουν οποιονδήποτε από τους περισσότερους από 100 κρίσιμους στρατιωτικούς στόχους στη χερσόνησο. Η παράδοση των ATACMS είναι μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη. Θα μπορούσε να καταστήσει την Κριμαία στρατιωτικά άχρηστη. Η Κριμαία φιλοξενεί τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας, έξι αεροπορικές βάσεις, κέντρα διοίκησης και ελέγχου, αποθήκες όπλων, αποβάθρες, στρατώνες και πολλά άλλα. Είναι επίσης διάσπαρτη με ραντάρ αεράμυνας και αντιπυραυλικά συστήματα για την προστασία των εγκαταστάσεων.
Τον τελευταίο καιρό η Μόσχα σφυροκοπεί την Οδησσό από τη χερσόνησο. Η Κριμαία χρησιμεύει ως κόμβος εφοδιασμού για την πολεμική προσπάθεια του Πούτιν. Η Ρωσία μεταφέρει κρίσιμες προμήθειες, (πυρομαχικά, τεθωρακισμένα, καύσιμα, τρόφιμα και ιατρικό εξοπλισμό) από την περιοχή του Κρασνοντάρ στην Κριμαία οδικώς, σιδηροδρομικώς, από πορθμεία μέχρι και με πλοία. Μεγάλο μέρος των προμηθειών και του ανθρώπινου δυναμικού μετακινείται βόρεια μέσω της χερσονήσου στα κατεχόμενα από τη Ρωσία τμήματα των περιοχών Χερσώνα και Zαπορίζια. Αυτή τη στιγμή, η Κριμαία είναι σαν ένα αβύθιστο αεροπλανοφόρο για τους Ρώσους, που εκτοξεύει drones και παρέχει υλικοτεχνική υποστήριξη στις δυνάμεις τους στη Νότια Ουκρανία.
Λίγο μετά την παραλαβή του μεγαλύτερου βεληνεκούς του ATACMS, η Ουκρανία τον χρησιμοποίησε για να χτυπήσει την αεροπορική βάση Dzhankoi στη Βορειοανατολική Κριμαία, μια στρατηγική πλατφόρμα εδάφους-αέρος S-400 και ένα συγκρότημα αεροδιαστημικής επιτήρησης. Ένας βασικός στόχος του Κιέβου μέσα στους επόμενους μήνες είναι η γέφυρα του Κερτς στην Αζοφική.
Οι ΗΠΑ θα παράσχουν επίσης στην Ουκρανία εκατοντάδες πυραύλους Patriot-3 για τα συστήματα αεράμυνάς της ως μέρος ενός τεράστιου πακέτου πρόσθετης βοήθειας 6 δισ. δολαρίων. «Αυτό είναι το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας για την ασφάλεια, που έχουμε δεσμευτεί, μέχρι σήμερα», είπε ο Όστιν μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των 52 κρατών-υποστηρικτών του Κιέβου (γνωστή ως Ραμστάιν). Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης περισσότερα πυρομαχικά για τα προηγμένα συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος (NASAMS) και πρόσθετο εξοπλισμό για την ενσωμάτωση δυτικών εκτοξευτών αεράμυνας, πυραύλων και ραντάρ στον υπάρχοντα οπλισμό της Ουκρανίας.
Στην ίδια διαδικτυακή σύνοδο η Πολωνία, η Νορβηγία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Λιθουανία ανακοίνωσαν ότι στέλνουν άμεσα επιπρόσθετη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στο Κίεβο, ενώ το Λονδίνο στέλνει και πυραύλους μεγάλης ακτίνας δράσης Storm Shadow. Βάσει αποκλειστικών πληροφοριών του υπογράφοντος, η Ιταλία φέρεται να έχει προμηθεύσει την Ουκρανία (πρώτη φορά) με τέτοιας τεχνολογίας και δυνατοτήτων πυραύλους.
Ο Μενέλαος Τασιόπουλος απουσιάζει σε άδεια.