Εθνικές εκλογές για τους Σπαρτιάτες;

Πρέπει το Εκλογοδικείο να επισπεύσει και να εκδοθεί το συντομότερο η απόφαση
11:37 - 2 Μαΐου 2024
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου "Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις", Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών;

Το ερώτημα δεν προκύπτει τυχαία. Είναι υπαρκτό και συνδέεται άμεσα με την απόφαση του Εκλογοδικείου για την τύχη των Σπαρτιατών.

Ως γνωστόν, εκκρεμεί απόφαση για το αν θα ακυρωθεί η εκλογή τους, αν θεωρηθεί ότι φυσικός αρχηγός τους είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης. Ήδη ο Άρειος Πάγος, ως προς τη συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές, απεφάνθη θετικά και τους απέκλεισε από την εκλογική διαδικασία. Θα είναι λοιπόν περίεργο να αποφανθεί διαφορετικά το Εκλογοδικείο, όταν τα επιχειρήματα για τη λήψη της απόφασης θα είναι τα ίδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση, αναμένεται έως τον Ιούνιο, καθώς τότε αποχωρούν, λόγω συνταξιοδότησης, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα, που προήδρευσε του δικαστηρίου, και άλλοι ανώτατοι δικαστικοί.

Μέχρι σήμερα η επικρατούσα πολιτική άποψη είναι ότι αν οι Σπαρτιάτες εκπέσουν του αξιώματός τους, οι έδρες τους θα μοιραστούν, αναλογικά, στα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής.

Πρόκειται για ένα σενάριο το οποίο, αν και προβάλλεται από τα ΜΜΕ, δεν στηρίζεται νομικά στο Σύνταγμα.

Στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας, είχαμε ανάλογη περίπτωση την 5η Απριλίου 1992, όταν ο Δημήτρης Τσοβόλας εξέπεσε του αξιώματός του και όλοι οι αναπληρωματικοί του ΠΑΣΟΚ παραιτήθηκαν, με στόχο να προκληθούν επαναληπτικές εκλογές στη μεγαλύτερη, τότε, Περιφέρεια της χώρας, στην ενιαία Β΄ Περιφέρεια Αθηνών, με στόχο να εκδοθούν πολιτικά συμπεράσματα. Τότε στην επαναληπτική εκλογή μετείχαν το ΠΑΣΟΚ με υποψήφιο τον Γεώργιο Αλέξανδρο Μαγκάκη και η Ένωση Κεντρώων με υποψήφιο τον αρχηγό της, Βασίλη Λεβέντη, καθώς και μια σειρά άλλων μικρών κομμάτων όπως η ΕΠΕΝ, Οικολόγοι και Λαϊκές Ενώσεις.

Το ΠΑΣΟΚ είχε λάβει 67,71% και αυτή η νίκη του ήταν, ουσιαστικά, η αρχή της κατάρρευσης της ΝΔ.

Το άρθρο 104, παρ. 1&2 του Εκλογικού Νόμου, ορίζει σαφώς ότι αν δεν υπάρχουν αναπληρωματικοί να καλύψουν κενωθείσα έδρα, τότε «προκηρύσσεται αναπληρωματική εκλογή στην εκλογική περιφέρεια, στην οποία κενώθηκαν οι βουλευτικές έδρες».

Αν λοιπόν οι δικαστές του Εκλογοδικείου βαδίσουν με το γράμμα του νόμου, τότε θα πρέπει οι 11 έδρες των Σπαρτιατών να καλυφθούν έπειτα από επαναληπτικές εκλογές, σύμφωνα με το προηγούμενο του 1992, και όχι έπειτα από διανομή τους, ανάλογα με την εκλογική δύναμη των κομμάτων, πρακτική που έχει μεν μια δόση αυθαιρεσίας αλλά δεν προκαλεί την πολιτική αναστάτωση που θα προκαλέσουν οι επαναληπτικές εκλογές σε 11 Περιφέρειες, γεγονός που θα πρέπει, ίσως, να συνεκτιμηθεί.

Αλλά ποιες είναι αυτές οι Εκλογικές Περιφέρειες; Είναι οι εξής: Α΄ Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Β΄ Πειραιώς, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Αχαΐας,  Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης και Λάρισας. 

Με λίγα λόγια μιλάμε για τις 11 πολυπληθέστερες Εκλογικές Περιφέρειες της χώρας, όπου το όποιο αποτέλεσμα σε επαναληπτική εκλογή θα δράσει καταλυτικά για το μέλλον της κυβέρνησης.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, κανείς δεν ξέρει αν, τελικώς, δεν διανεμηθούν αναλογικά στα κόμματα οι 11 έδρες, είναι προτιμότερο να πάμε σε εθνικές παρά σε επαναληπτικές εκλογές. Στην περίπτωση αυτή, και με δεδομένο ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει δυνατότητα επίσπευσης της απόφασης, θα πρέπει το Εκλογοδικείο να συνυπολογίσει ότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου και η απόφασή του να εκδοθεί στις 10 Ιουνίου. Θα πρέπει να επισπεύσει. Να εκδοθεί το συντομότερο, ώστε αν οι επαναληπτικές εκλογές είναι αναπόφευκτες, να μπορεί ο πρωθυπουργός να λάβει τις αποφάσεις του για το αν θα προχωρήσει σε γενικές εκλογές ή όχι.

Ο κ. Κοντογιάννης είναι δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής ΝΔ