Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν αφενός μερικές σταθερές στους πολιτικούς συσχετισμούς που δείχνουν αντοχή το τελευταίο διάστημα, παρά τις έντονες καταστάσεις και κλυδωνισμούς, αφετέρου ορισμένες δυνάμει ανατροπές, οι τάσεις για τις οποίες επίσης επιμένουν εσχάτως. Η σταθερά είναι ότι δεν υπάρχει καμιά ανατροπή στην πρώτη θέση, την οποία συνεχίζει να κατέχει η Νέα Δημοκρατία με διαφορά, και σε επίπεδο κόμματος και σε ό,τι αφορά το πρόσωπο που ηγείται. Ανεξαρτήτως των διακυμάνσεων διατηρείται ένα μεγάλο προβάδισμα και στην πρόθεση ψήφου και στην αναγωγή περί τις 20 μονάδες από τον δεύτερο.
Η δεύτερη θέση έχει ενδιαφέρον, διότι, παρότι φαίνεται να σταθεροποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει ακόμα κλειδώσει, δεδομένου του πολιτικού χρόνου που υπάρχει. Αν και εφόσον συνεχιστεί αυτή η τάση, ο Στέφανος Κασελάκης θα πετύχει τον ελάχιστο στόχο του, και ας μην παραδέχεται ότι αυτός είναι ο ανομολόγητος πήχυς. Η τρίτη θέση έχει ενδιαφέρον, όχι μόνο διότι, αν το ΠΑΣΟΚ τελικά εγκλωβιστεί σε αυτήν, είναι πιθανό να δρομολογηθούν εσωτερικές εξελίξεις, και πάντως σίγουρα αναταράξεις, αλλά διότι έχει σημασία και το ποσοστό. Αν η διαφορά από τον τέταρτο είναι μικρή, τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα.
Το ανομολόγητο ερώτημα είναι: η τρίτη θέση είναι διασφαλισμένη; Ερώτημα που μας φέρνει στην τέταρτη και επαναλαμβάνεται και για αυτήν. Ο λόγος είναι ότι η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου πολιορκεί το ΚΚΕ και δείχνει να το εκτοπίζει από την τέταρτη θέση, εάν διατηρηθεί αυτή η δυναμική και αποτυπωθεί στις κάλπες. Ξαναγυρνάμε στο προηγούμενο ερώτημα. Η τρίτη θέση είναι διασφαλισμένη ή ενδέχεται να γίνει κανένα ατύχημα για το ΠΑΣΟΚ και να δει τον Βελόπουλο να του χτυπάει την πόρτα για να αλλάξουν θέσεις; Συνοψίζοντας, κάτω από την πρώτη θέση, μεταξύ δεύτερης και πέμπτης, το τοπίο θυμίζει κινούμενη άμμο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πιο σίγουρος, με τρεις μονάδες κατά μέσο όρο προβάδισμα από το ΠΑΣΟΚ και στην πρόθεση και με αναγωγή, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι ποσοστό ασφαλείας, θεωρητικά είναι στο όριο του στατιστικού λάθους. Στις θέσεις 3, 4 και 5 οι διαφορές του καθενός από τον επόμενο είναι μεταξύ μίας και μιάμισης μονάδας και στατιστικά θα μπορούσαμε να δούμε τον καθένα στη θέση του αμέσως προηγούμενου ή επόμενου. Δυσκολεύομαι να θυμηθώ άλλες ευρωεκλογές που να έχουν τόσο ενδιαφέρον για τόσο πολλούς λόγους.