Παραπληροφόρηση και ευρωεκλογές

Πιστεύεται ότι η ρωσική προπαγάνδα θα επιχειρήσει να διεισδύσει στις ευρωπαϊκές χώρες και να καθοδηγήσει τις ψήφους προς αντιευρωπαϊκά ή και φιλορωσικά κόμματα
14:35 - 22 Απρίλιος 2024

Καθώς οδεύουμε προς τις ευρωεκλογές είναι βέβαιο ότι η παραπληροφόρηση θα δώσει τα ρέστα της. Όχι μόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – αν και οι άνθρωποι συχνά λαμβάνουν ως δεδομένα όσα διαδίδονται διαδικτυακά, ενώ είναι γνωστό (το έλεγε ο Γκέμπελς) πως ο κόσμος πιστεύει ευκολότερα ένα μεγάλο ψέμα από ένα μικρό ψέμα.

Τα προηγούμενα χρόνια, σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις ανά τον κόσμο, θύματα παραπληροφόρησης έπεσαν και έγκριτα μέσα ενημέρωσης, που επίσης βρίσκονται στο στόχαστρο εκείνων που θέλουν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζει την ανάγκη όλα τα Μέσα να ελέγχουν τις πηγές τους, καθώς αυτή τη φορά υπάρχει ένας επιπλέον λόγος: η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο πόλεμος που διαρκεί εδώ και πάνω από δύο χρόνια.

Πιστεύεται ότι η ρωσική προπαγάνδα θα επιχειρήσει να διεισδύσει στις ευρωπαϊκές χώρες και να καθοδηγήσει τις ψήφους τμήματος των ευρωπαϊκών λαών προς αντιευρωπαϊκά ή και φιλορωσικά κόμματα.

Η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος θα είχε ως συνέπεια ένα κατακερματισμένο Ευρωκοινοβούλιο, με ενίσχυση της Ακροδεξιάς και της Ακροαριστεράς, που θα απέβαινε σε βάρος της ευρωπαϊκής ενότητας σε μια πολύ δύσκολη περίοδο με μεγάλες γεωπολιτικές ανακατατάξεις.

Πολλά μεγάλα δημοσιογραφικά συγκροτήματα ήδη έχουν δημιουργήσει θέση «επαληθευτή ειδήσεων». Άλλοτε πρόκειται για ολόκληρες ομάδες, όπως είδαμε στην περίπτωση του «Spiegel» και της «Μικρής Μαρίας» στον Έβρο. Άλλοτε πρόκειται για ένα πρόσωπο που αναλαμβάνει αυτή την αποστολή.

Πρόσφατα, καμπανάκι χτύπησε στις προεδρικές εκλογές της Σλοβακίας, όπου πρόεδρος εξελέγη ο φιλορώσος Πέτερ Πελεγκρίνι επικρατώντας του φιλοδυτικού διπλωμάτη Ιβάν Κόρτσοκ.

Ο Πελεγκρίνι, που με κάθε ευκαιρία διακηρύσσει ότι τάσσεται «υπέρ της ειρήνης και κατά του πολέμου», υποστηρίχθηκε από την τρικομματική ακροδεξιά κυβέρνηση, η οποία έχει διακόψει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, τέτοιες δυνάμεις εμφανίζουν άνοδο και στη Γαλλία (Λεπέν) και στη Γερμανία (AfD) και αλλού.

Επομένως, το τελευταίο που επιθυμεί η ΕΕ είναι η παραπληροφόρηση…

* Η Σοφία Βούλτεψη είναι βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και δημοσιογράφος