Τη Δευτέρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολούθησε μια πρωτότυπη πρακτική. Αντί να συγκεντρώσει τριάντα υπογραφές που απαιτούνται για να καταθέσει αίτημα προκαταρκτικής επιτροπής (προανακριτικής) της Βουλής για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών για τον πρώην υπουργό Υποδομών κ. Καραμανλή και άλλων πολιτικών για το δυστύχημα στα Τέμπη πέρυσι, ακολούθησε μια τελείως διαφορετική διαδικασία. Η κυρία Τσάκρη επισκέφτηκε τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στο Κοινοβούλιο και κατέθεσε υπόμνημα με συγκεκριμένα ερωτήματα, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν οιονεί κατηγορητήριο, ζητώντας επ’ αυτών από την κυβερνητική πλειοψηφία να συναινέσει εκ προοιμίου στο αίτημα για προανακριτική επιτροπή στην περίπτωση που το θέσει η αξιωματική αντιπολίτευση ή ευρύτερα η αντιπολίτευση. Το σκεπτικό που προβάλλει σχετικά ο ΣΥΡΙΖΑ και έχει μια βαρύτητα είναι ότι στην περίπτωση που θέσει το αίτημα για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών Καραμανλή και άλλων πολιτικών προσώπων στη βάση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών του Συντάγματος και η κυβερνητική πλειοψηφία καταψηφίσει, χάνεται το δικαίωμα για την εν λόγω διερεύνηση, όπως συνέβη και με τη Σύμβαση 717.
Από την πλευρά της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας έχει διατυπωθεί ένα άρτιο σκεπτικό σχετικά. Με δεδομένο ότι επί του παρόντος δεν έχουν διατυπωθεί ούτε προκύπτουν ποινικές κατηγορίες σε βάρος του Καραμανλή ή άλλων πολιτικών, ας υπάρξει σχετική αναμονή από το Κοινοβούλιο ώστε να προχωρήσει η διαδικασία από την τακτική Δικαιοσύνη, που προχωρά χωρίς καθυστέρηση την ανάκριση και την παραπομπή κατηγορουμένων στο ακροατήριο -χωρίς μάλιστα τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν, για παράδειγμα, σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι-, και εφόσον φθάσουν οι εισαγγελείς σε πολιτικά πρόσωπα συγκεκριμένα, να έρθει προς συζήτηση το θέμα της συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής της Βουλής σχετικά. Αυτή βεβαίως είναι μια συγκροτημένη διαδικασία που η αντιπολίτευση δεν τη θέλει, γιατί επιδιώκει πολιτικές εντυπώσεις από το δυστύχημα των Τεμπών για να τις χρησιμοποιεί στην προεκλογική περίοδο σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας.
Την ίδια ώρα που η κυρία Τσάκρη όδευε προς τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, κ. Ανδρουλάκης, όδευε προς τον Άρειο Πάγο για να πιέσει για τη διερεύνηση της υπόθεσης της περίφημης «μονταζιέρας». Ποιοι δηλαδή τα πρώτα 24ωρα μετά το δυστύχημα και για επικοινωνιακούς λόγους «μόνταραν» δυο διαφορετικές συνομιλίες του σταθμάρχη σε μια και τη διέρρευσαν στα μίντια. Υλικό παραπλανητικό, που όμως δεν περιλαμβάνεται στον φάκελο της Αστυνομίας ή τη δικογραφία, όπου το υλικό είναι κανονικό χωρίς επεξεργασία. Σε ένα τρίτο επίπεδο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα μέσω των social media επέλεξε να επιτεθεί στη σύζυγο του πρωθυπουργού, Μαρέβα, για το «πόθεν έσχες» της, προκαλώντας τη δική της αντίδραση με προσφυγή στα έννομα μέσα για συκοφαντική δυσφήμηση. Και αυτή την κίνηση, αν και αρχικά φαίνεται άσχετη, τελικά κύκλοι της αντιπολίτευσης τη συνδέουν με τη γενική ατμόσφαιρα των Τεμπών. Κάπου σε όλο αυτό το γενικό πολιτικό παίγνιο μπλέκονται και οι συγγενείς των θυμάτων, που εύλογα ζητούν τιμωρία για όσους ευθύνονται για τον θάνατο των παιδιών τους ή των αδελφών τους.
Επειδή η τραγωδία των Τεμπών έχει 57 νεκρούς, χωρίς να υπολογίσουμε τους τραυματίες και τα προβλήματα που μπορεί να τους δημιουργήθηκαν. Επειδή είναι μια περίπλοκη υπόθεση με ποινικές ευθύνες και αστικές αποζημιώσεις. Επειδή η ασφάλεια των μεταφορών είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Επειδή οι πολιτικές ευθύνες έχουν αναληφθεί. Ας σοβαρευτούμε! Το πολιτικό παίγνιο που εξελίσσεται ενόψει ευρωεκλογών στη βάση των κομματικών σκοπιμοτήτων είναι τελικά ευτελές και προσβλητικό και για τους νεκρούς και για την πολιτεία. Ας υπάρξει μια θεσμική ευταξία στην εξέταση των ποινικών και αστικών ευθυνών για το δυστύχημα. Και σίγουρα μια ελάχιστη σοβαρότητα από τους πολιτικούς. Είναι ντροπή τα όσα γίνονται…