Το τρομοκρατικό χτύπημα της Παρασκευής, λίγο έξω από τη Μόσχα στον πολυχώρο Κρόκους Σίτι, με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, ήταν ένα πολύ σοβαρό πλήγμα στο πλέγμα εσωτερικής ασφάλειας της Ρωσίας. Μπορεί ο πρόεδρος Πούτιν και κάποιοι από τους εκπροσώπους του να θέλουν να το παρουσιάσουν ή να δημιουργήσουν συνειρμούς και εικασίες ότι συνδέεται με το μέτωπο της Ουκρανίας, άρα πρόκειται περί πολεμικού επεισοδίου, αλλά αυταπόδεικτα δεν είναι έτσι. Το σημαντικό και πολύ επιβαρυντικό για το καθεστώς εξουσίας της Ρωσίας είναι ότι η συγκεκριμένη τυφλή επιχείρηση τρομοκρατών είχε προαναγγελθεί με επίσημο τρόπο από την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου από τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφάλειας αλλά και τις Βρετανικές. Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν επισήμως διά των υπηρεσιών εθνικής ασφαλείας τους και αντιτρομοκρατίας την FSB ότι επίκειται τέτοιου τύπου χτύπημα στη Μόσχα ή σε κάποιο άλλο πολυσύχναστο σημείο, πέραν της ενημέρωσης μάλιστα εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία για τους υπηκόους τους που βρίσκονταν στη χώρα. Άρα δεν μπορεί κάποιος να υποστηρίξει, ακόμη και από το Κρεμλίνο, ότι πρόκειται για αιφνιδιασμό. Ενδεχομένως υποτιμήθηκαν οι προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον και του Λάνγκλεϊ εντασσόμενες σε ένα περιβάλλον δημιουργίας ψυχροπολεμικής ανασφάλειας, αλλά όπως φάνηκε την Παρασκευή το βράδυ, δεν ήταν έτσι.
Πέραν αυτού διαφαίνεται και από το σχετικό βίντεο φρίκης που δημοσιοποιήθηκε μέσω διαδικτύου ότι οι εγκληματίες τρομοκράτες εντάσσονται στον τομέα ISIS-K. Ο συγκεκριμένος κλάδος του Ισλαμικού Κράτους φέρεται ότι δεν είναι αυτός που σχετίζεται με παλιότερα πλήγματα στην Ευρώπη, τύπου Μπατακλάν στη Γαλλία, που έχουν σημαντικές ομοιότητες στην πρακτική με αυτό της Μόσχας. O ISIS-K επίσης, εξ εμπειρίας, δεν έχει άμεση σχέση με τους τομείς του Ισλαμικού Κράτους που δρουν ή δρούσαν στη Μεσοποταμία ή γενικότερα στην Εγγύς Ανατολή ή τη Γάζα. Πρόκειται για ασιατικό δίκτυο του Ισλαμικού Κράτους που δρα και έχει αναλάβει σημαντικά αιματηρές δολοφονικές επιθέσεις ενάντια σε μάζες αμάχων -με τελευταία καταγεγραμμένη στο Ιράν- στο Αφγανιστάν ή το Πακιστάν, και φυσικά απέναντι στο θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης. Ο ISIS-K προβάλλει ως επιδίωξη τη συγκρότηση Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή του Χορασάν. Υπό την έννοια αυτή η Ρωσία βρίσκεται απέναντι στις δυνάμεις του φονταμενταλιστικού Ισλάμ στον Καύκασο και το βαθιά ασιατικό μέτωπο. Οι ρωσικές δυνάμεις εμφανίζονται ιστορικά και στο παρόν ιδιαίτερα σκληρές στη σύγκρουση και την καταστολή των μουσουλμανικών πληθυσμών του Καυκάσου, ενώ ο πόλεμος στην Τσετσενία, επικράτεια που έχει ελεγχθεί πλέον από τη Ρωσία, δείχνει το περιβάλλον όπου η χριστιανική Μόσχα καλείται να αντιμετωπίσει τον ισλαμικό Καύκασο, που την πολιορκεί και την αντιμάχεται. Στο πεδίο αυτό ο πόλεμος στην Ουκρανία και η διάσπαση του όποιου πλαισίου συνεργασίας με τη Δύση την απομονώνει και την εκθέτει σε επίπεδο κινδύνων αποσταθεροποίησης έξω από τα εδάφη του ΝΑΤΟ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε σχέση με τον πόλεμο με το Κίεβο, μπορεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν να επιχειρεί να διαφύγει της αδυναμίας των υπηρεσιών ασφαλείας του να αποτρέψουν το πλήγμα σε βάρος πολιτών, με μαζική δολοφονία, δείχνοντας ως οργανωτή το Κίεβο μέσω της «Λεγεώνας Ελευθερία στη Ρωσία», δικαιολογώντας ενδεχομένως μια κλιμάκωση των επιχειρήσεων στην Ουκρανία ως διαφυγή, αλλά θα ήταν μάλλον αδιανόητο για τη ρωσική ισχύ να γίνει παραδεκτό ότι η Ουκρανία, έστω και με τους δυτικούς συμμάχους της, μπορεί να πλήξει με αυτόν τον φρικτό τρόπο τη Μόσχα σε επίπεδο εσωτερικής ασφάλειας.
Η τρομοκρατική επίθεση και η δολοφονία αμάχων στο Κρόκους Σίτι έσπασε το «σιδηρούν παραπέτασμα» στον επικοινωνιακό τομέα Δύσης – Ρωσίας, αφού εύλογα από όλες τις δυτικές πρωτεύουσες μεταδίδονται μηνύματα συμπαράστασης και αποτροπιασμού για τα όσα συνέβησαν την προηγούμενη Παρασκευή. Τα νέα αυτά δεδομένα μπορεί και να δημιουργούν ευκαιρία εκεχειρίας στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας.