Την Κύπρο και τα μάτια μας

Στην Τουρκία δεν βγήκε ο σχεδιασμός να εμποδίσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Λευκωσίας στη βοήθεια για τη Γάζα
16:31 - 21 Μαρτίου 2024

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι το 1974 η Τουρκία θα μπορούσε και θα έπρεπε να έχει καταλάβει ολόκληρη την Κύπρο δεν είναι απλή ρητορική. Απηχούν τον εν ισχύι σχεδιασμό της Άγκυρας, η οποία περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία για να αποπειραθεί να ολοκληρώσει την κατάληψη της Μεγαλονήσου. Το λάθος που κάνουν πολλοί στην Ελλάδα διαχρονικά είναι να αποδίδουν τις ρητορικές εξάρσεις του Ερντογάν σε εσωτερική σκοπιμότητα ή σε οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό που πραγματικά είναι: ειλικρινής αποτύπωση των προθέσεων της Τουρκίας. Στο συγκεκριμένο γεγονός συντρέχει και ένας άλλος λόγος χωρίς να αναιρεί τα προαναφερθέντα: ότι στην Τουρκία δεν βγήκε ο σχεδιασμός να εμποδίσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επιχείρηση για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Η Άγκυρα είχε επιχειρήσει να επιβάλει τα κατεχόμενα ως βάση για τον ανεφοδιασμό των Παλαιστινίων λόγω της σχέσης που έχει με τη Χαμάς, αλλά τελικά είναι η Κύπρος η οποία έγινε η επίσημη βάση της ευρωπαϊκής κατά βάση και πολυεθνικής ευρύτερα ανθρωπιστικής επιχείρησης. Αυτό σε μία περίοδο όπου το πλέον κρίσιμο και σημαντικότερο κράτος για τη σταθερότητα στην περιοχή, η Αίγυπτος, βρίσκεται επί ξυρού ακμής. Γι’ αυτό και έχουν σπεύσει όλοι, οι Ευρωπαίοι, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, το ΔΝΤ να στηρίξουν οικονομικά την κυβέρνηση Σίσι, διότι τυχόν πτώση της Αιγύπτου θα συμπαρασύρει όλη την περιοχή στο χάος.

Κάτι που επιδιώκει η Τουρκία, προκειμένου να περάσει η Αίγυπτος στα χέρια των Αδελφών Μουσουλμάνων, δηλαδή των ισλαμιστών, και έτσι να γίνει η μεγάλη αραβική χώρα προέκταση των σχεδίων του Ερντογάν. Και εδώ η Κύπρος έπαιξε καταλυτικό ρόλο προκειμένου να κινητοποιηθούν οι Δυτικοί για τη στήριξη της Αιγύπτου. Εξ ου και ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ήταν μεταξύ της μικρής ομάδας ηγετών που συμμετείχε στη συνάντηση του Καΐρου μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Η Κύπρος εμπεδώνεται ως απαραίτητο κράτος του ευρύτερου δυτικού σχεδιασμού για τη σταθερότητα στην περιοχή. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος, πέραν των εθνικών ιστορικών και συμβατικών, για τον οποίον δηλώσεις από αρμόδιους αξιωματούχους της Ελλάδας όπως της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό της ότι «πρέπει να διαφυλαχτεί το θετικό κλίμα στα ελληνοτουρκικά», ενώ έχουν προηγηθεί οι δηλώσεις Ερντογάν, είναι ατυχείς και αναντίστοιχες με τις εθνικές υποχρεώσεις και συμφέροντα. Δίνουν την εντύπωση, ελπίζουμε εσφαλμένη, ότι η Ελλάδα έχει διαχωρίσει το Κυπριακό από την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ατραπός εθνικά ολέθρια.