Δεν υπάρχει «ασφαλές μήνυμα»

Η ψήφος είναι σαν τη σφαίρα. Όταν φύγει, δεν ξαναγυρνά. Και οι επιπτώσεις της είναι ανάλογες…
12:56 - 15 Μαρτίου 2024

Με το προσυνέδριο της ΝΔ ουσιαστικά ξεκίνησε ο προεκλογικός αγώνας ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Στην αντίληψη της κοινωνίας ενισχύεται καθημερινά η πεποίθηση ότι επειδή βρισκόμαστε στην αρχή της τετραετίας η «χαλαρή» ψήφος δεν θα επηρεάσει την κυβέρνηση.  Μάλιστα, τη λογική αυτή ενισχύουν και ορισμένα στελέχη του κόμματος που νιώθουν παραγκωνισμένα, κάνοντας λόγο για «ασφαλές μήνυμα προς την κυβέρνηση». Την άποψή τους την ενισχύουν υποστηρίζοντας πως με δεδομένο ότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την κυβέρνηση και το κόμμα.

Κάπως έτσι και με αυτές τις λογικές, βλέπουμε δημοσκοπική άνοδο των κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ και ιδιαίτερα όσων προσπαθούν να καρπωθούν οφέλη από άστοχους κυβερνητικούς χειρισμούς, όπως π.χ. στο ζήτημα του γάμου των ομοφύλων ή της ακρίβειας…

Απέναντι όμως σε αυτά τα υπαρκτά στην κοινωνία ζητήματα υπάρχει ένα ερώτημα: Τι διακυβεύεται στις εκλογές; Και γιατί είναι «χαλαρή» η ψήφος στις ευρωεκλογές;

Κατ’ αρχάς, πρέπει να καταλάβουμε ότι καμία εκλογή δεν είναι «χαλαρή». Από κάθε κάλπη βγαίνουν πολιτικά συμπεράσματα. Και το αποτέλεσμα κάθε κάλπης επηρεάζει τη ζωή όλων μας. Πολύ περισσότερο αφού στις Βρυξέλλες λαμβάνονται όλο και πιο πολλές αποφάσεις για τη ζωή των πολιτών της ΕΕ.

Για να γίνει κατανοητό  αυτό, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η… μόδα των Πρασίνων. Οι Πράσινοι, που πήραν το όνομά τους από την υποτιθέμενη φιλοπεριβαλλοντική τους δράση, και οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι είχαν γίνει ουρά τους, επέμεναν να μπουν αυστηρά κριτήρια στην εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Έχοντας την κοινοβουλευτική δυνατότητα πέρασαν τις απόψεις τους στην ΕΕ. Το αποτέλεσμα το ζήσαμε τον προηγούμενο μήνα, με κινητοποιήσεις αγροτών σε όλη την Ευρώπη. Κοινό αίτημά τους η αλλαγή στην ΚΑΠ 2023-2027 ώστε η μετάβαση στη λεγόμενη πράσινη συμφωνία, δηλαδή στην καλλιέργεια με αυστηρότερα περιβαλλοντικά κριτήρια, να γίνει πιο ομαλά.

Ο κίνδυνος από τη μη αναθεώρηση της ΚΑΠ είναι να μη μπορέσουν τα κράτη-μέλη να απορροφήσουν τα ποσά που τους αναλογούν. Και η Ελλάδα δικαιούται 19,3 δισ. ευρώ για τον πρωτογενή τομέα.

Να, λοιπόν, που η ψήφος μας στις ευρωεκλογές μπορεί να μην καθορίζει άμεσα τι αύξηση μισθού θα λάβουμε ή τι πολιτική θα ακολουθήσουμε έναντι της Τουρκίας, αλλά επηρεάζει ποικιλόμορφα τη ζωή μας. Γιατί όταν επηρεάζονται αρνητικά οι αγρότες,  κινδυνεύει η επισιτιστική ασφάλεια, άρα και η κοινωνική συνοχή και η πολιτική ομαλότητα.

Συμπερασματικά: Στις δημοκρατίες ένας από τους τρόπους αντίδρασης σε κακές κυβερνητικές επιλογές είναι η ψήφος. Πρέπει όμως να έχουμε κατά νου ότι η ψήφος είναι σαν τη σφαίρα. Όταν φύγει, δεν ξαναγυρνά. Και οι επιπτώσεις της είναι ανάλογες…  Οι δε Νεοδημοκράτες έχουμε μάθει ότι πάνω από όλα ψηφίζουμε με γνώμονα όχι την προσωπική μας ικανοποίηση αλλά με μόνο στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων της πατρίδας.

Ο κ. Κοντογιάννης είναι δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής ΝΔ