Ελλάς – Ινδία, μεγάλη συμμαχία

Η χώρα μας με τα λιμάνια της θα είναι η ευρωπαϊκή θαλάσσια απόληξη και ταυτόχρονα ευρωπαϊκή είσοδος του ινδικού διαδρόμου
15:41 - 22 Φεβρουάριος 2024

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία υπενθύμισε μία στρατηγική διάσταση στις διεθνείς σχέσεις της χώρας, η οποία δεν τυγχάνει ιδιαίτερης δημοσιότητας, αλλά έχει τις προϋποθέσεις να αποδειχθεί πιο σημαντική από άλλες επιλογές μας περισσότερο επικοινωνιακές και θορυβώδεις.

Η συνεργασία με την Ινδία θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Η Ινδία είναι ανερχόμενη δύναμη πλανητικών διαστάσεων και μπορεί να μην έχει (ακόμα) το ΑΕΠ της Κίνας, για την ακρίβεια υπολείπεται κατά πολύ, αλλά έχει τα δημογραφικά, γεωγραφικά, τεχνολογικά και πλουτοπαραγωγικά μεγέθη για να την εκτοπίσει στο μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Είναι πλέον η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, ξεπέρασε την Κίνα, με πολύ χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας, καθώς η τελευταία παρά τον τεράστιο πληθυσμό γερνάει λόγω της πολιτικής του ενός παιδιού.

Επίσης, ενώ η κινεζική οικονομία επιβραδύνει, η ινδική δείχνει σφρίγος και από $3,5 τρισ. ΑΕΠ πέρυσι εκτιμάται ότι θα έχει $7,3 τρισ. το 2030.

Οι οίκοι αξιολόγησης μάλιστα εκτιμούν ότι στην προβλεπόμενη παγκόσμια ύφεση η Ινδία θα αποτελεί ανθεκτικό θύλακα ανάπτυξης.

Η Ινδία, της οποίας ο μεγάλος ανταγωνιστής είναι η Κίνα, αναζητεί τρόπους να σπάσει τον εμπορικό κλοιό του Πεκίνου -που μέσω του νέου «Δρόμου του Μεταξιού» (One Belt One Road) επιχειρεί να δορυφοροποιήσει τις άλλες ευρασιατικές οικονομίες-, ανοίγοντας τον δικό της διηπειρωτικό εμπορευματικό διάδρομο.

Και σε αυτό έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν να ανασχέσουν την οικονομικο-εμπορική διείσδυση της Κίνας και να διεμβολίσουν τον κινεζικό διάδρομο.

Το έργο έχει όνομα: IMEC – India Middle East Europe Corridor, Διάδρομος Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης.

Η Ελλάδα με τα λιμάνια της θα είναι η ευρωπαϊκή θαλάσσια απόληξη και ταυτόχρονα ευρωπαϊκή είσοδος του μεγάλου αυτού διαδρόμου.

Η Ινδία θέλει διακαώς έξοδο στη Μεσόγειο και την Ελλάδα εμπορική πύλη της στην Ευρώπη.

Είναι επίσης πυρηνική δύναμη, ισχυρή στρατιωτικά, τεχνολογικά εξελιγμένη, αντίπαλος με το Πακιστάν που είναι σύμμαχος με την Τουρκία.

Έχει στενές σχέσεις με το Ισραήλ, τον βασικό γεωπολιτικό εταίρο Ελλάδας και Κύπρου στην περιοχή και δεν είναι τυχαίο ότι στην πρόσφατη συνάντηση κορυφής του σχήματος Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ προτάθηκε στην επόμενη να προσκληθεί και η Ινδία.

Συνοψίζοντας, η στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με την Ινδία μπορεί να εξελιχθεί σε game changer για τους συσχετισμούς.