ΓΡΑΦΑΜΕ προ ημερών ότι μετά την κίνηση της Λιβύης να ανακοινώσει επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. και ορισμό Συνορεύουσας Ζώνης (24 ν.μ.) επικαιροποιώντας ταυτόχρονα το παράνομο, κατά παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας, κλείσιμο του τεράστιου Κόλπου της Σύρτης , άρα «κλέβοντας» θάλασσα, η Τουρκία θα έκανε από την πλευρά της το επόμενο βήμα. Θα ενεργοποιούσε το τουρκολιβυκό μνημόνιο, δραστηριοποιούμενη στην αυθαιρέτως καθορισμένη λιβυκή «ΑΟΖ». Όπως και έγινε. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα αναλάβει έρευνες για υδρογονάνθρακες στη λιβυκή «ΑΟΖ». Η Αθήνα έπρεπε να το περιμένει, άρα λογικά θα πρέπει να έχει σχέδιο αντιμετώπισης. Τώρα όμως συνέβη κάτι άλλο, επίσης δυνητικά επικίνδυνο. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι επισκέφθηκε την Τουρκία, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, και συζήτησαν μεταξύ άλλων το θέμα της Λιβύης με έμφαση στα ενεργειακά…
Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΕΝΙ, ένας από τους παγκόσμιους ενεργειακούς κολοσσούς, δραστηριοποιείται στη Λιβύη, η οποία εκτιμάται ότι έχει τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, πέραν των γνωστών, που εκτείνονται από τον Κόλπο της Σύρτης στην ανοιχτή θάλασσα της Μεσογείου μέσα στην ελληνική ΑΟΖ (που δεν έχουμε ανακηρύξει). Παρά τις κατά καιρούς θερμές δηλώσεις, συμφωνίες και «επιβεβαίωση» του καλού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών, η Ιταλία είναι μια χώρα που βλέπει την Ελλάδα ανταγωνιστικά, και όχι με την καλή έννοια. Ανεξαρτήτως αν κυβέρνηση είναι ο… Μουσολίνι ή η Μελόνι, επειδή η Ιταλία έχει διπλωματική γραφειοκρατία και θεσμική μνήμη, η στάση της απέναντι στη χώρα μας δεν μεταβάλλεται. Την έχουμε «πληρώσει» την Ιταλία, μεταξύ άλλων και στο Βορειοηπειρωτικό. Στη Λιβύη, πρώην αποικία της, όπου έχει σημαντικά ενεργειακά και γεωοικονομικά συμφέροντα, και την οποία ελέγχει πλέον σε μεγάλο βαθμό η Τουρκία, ο πειρασμός της Ρώμης να συνεννοηθεί με τον Ερντογάν για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της ΕΝΙ είναι μεγάλος.
ΕΞΑΛΛΟΥ η Ιταλία ναυπηγεί το ισχυρότερο ναυτικό στην Ευρώπη, όχι επειδή αντιμετωπίζει κάποια απειλή, αλλά για να επιβάλει και με σκληρή ισχύ τα συμφέροντά της. Σε ό,τι αφορά εμάς, για να το πούμε απλά, η Ελλάδα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση, σε περίπτωση που η δυτική γείτων φλερτάρει με την ιδέα να αναγνωρίσει έμμεσα, με τις κινήσεις της, το τουρκολιβυκό μνημόνιο, για να κάνει τη δουλειά της.