Ρεαλίστρια η Ελλάδα για τον πόλεμο στην Ανατολή

Ο άξονας του Ιράν θα πρέπει να διαλυθεί, διαφορετικά θα παραμένει ως άξονας της τρομοκρατίας και της Τζιχάντ - Θα πρέπει να πληγεί από κοινού καθοριστικά και μόνιμα
11:52 - 23 Ιανουαρίου 2024

ΠΟΛΥ καλά προετοιμασμένη η Ελλάδα στη συμμετοχή της, χθες, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στην οποία συμμετείχε διά του αρμόδιου υπουργού της κ. Γεραπετρίτη. Στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρχαν τρία θέματα, που άπτονταν και τα τρία σε θερμά μέτωπα στην ευρύτερη ευρωπαϊκή περιφέρεια. Ο πόλεμος στη Γάζα που διευρύνεται σε όλη την Εγγύς Ανατολή. Ο πόλεμος στον Βορρά, Ουκρανίας – Ρωσίας και το καυκάσιο ενδιάμεσο μέτωπο Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας. Από τα τρία μέτωπα αυτό που απασχολεί κύρια την Ελλάδα στην παρούσα φάση, με άμεσες επιπτώσεις και στο διεθνές εμπόριο διά θαλάσσης, είναι το ανατολικό. Ο πόλεμος αυτός που ξεκίνησε από τη Γάζα ανοίγει στον Λίβανο, στο Ιράκ, στη Συρία και την Ερυθρά Θάλασσα με άμεση επίπτωση στη διέλευση εμπορευμάτων από την Ινδία και την Ασία προς το Σουέζ και τη Μεσόγειο. Είναι προφανές πλέον ότι ο «άξονας της αντίστασης» στη Δύση, που έχει συγκροτήσει και καθοδηγεί το Ιράν, επιθυμεί τη διάλυση του Ισραήλ και την κυριαρχία στα περάσματα από την Ανατολή στη Δύση ή από την Ασία στην Ευρώπη διά πυρός και σιδήρου μέσω των δικτύων της Τζιχάντ, στην οποία εμπλέκονται εκ του αποτελέσματος μια σειρά χωρών της Μεσοποταμίας, ο Λίβανος αλλά και η Τουρκία.

Ο ΈΛΛΗΝΑΣ υπουργός επί των Εξωτερικών έφθασε στις Βρυξέλλες χθες, Δευτέρα, έπειτα από μια μακρά και διακριτική από πλευράς δημοσιότητας και δηλώσεων περιοδεία στην Αίγυπτο, στην Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία. Στις κρίσιμες αυτές χώρες των Αράβων, από τις οποίες εξαρτώνται η συνεννόηση και ο συντονισμός με το Ισραήλ και η επόμενη ημέρα όχι μόνο στην Παλαιστίνη αλλά σε όλο το εύρος των διαδρομών, των εδαφών, της θάλασσας και του αέρα των χωρών που μεσολαβούν μεταξύ της ασιατικής ενδοχώρας και των ευρωπαϊκών ακτών. Μάλιστα, ο κ. Γεραπετρίτης κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Κάιρο είχε την ευκαιρία να έχει συζητήσεις και με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμέντ Αμπούλ Χέιτ. Ο Έλληνας υπουργός, πολύ καλά οργανωμένος και προετοιμασμένος, έκανε μια κεντρική τοποθέτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και δομική για την προοπτική επόμενης ειρηνικής ημέρας στην Εγγύς Ανατολή. «Το οποιοδήποτε σχέδιο ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή θα πρέπει να περιλαμβάνει την απόλυτη καταδίκη κάθε μορφής τρομοκρατίας και την απελευθέρωση ομήρων, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η συζήτηση της επόμενης ημέρας και να υπάρξει μια προοπτική που θα είναι βιώσιμη». Αυτά είπε ο Έλληνας υπουργός. Επί της ουσίας, ο κ. Γεραπετρίτης θέτει ως προϋπόθεση εξελίξεων ότι όλες οι χώρες της περιοχής, ειδικά οι τρεις αραβικές που έχουν ρόλο εκ των συνθηκών και της Ιστορίας εγγυητριών δυνάμεων στην περίπτωση παλαιστινιακού κράτους, θα πρέπει από τη μία να καταδικάσουν την Τζιχάντ και εκ παραλλήλου όσες από αυτές δεν αναγνωρίζουν το κράτος του Ισραήλ να το πράξουν. Με τον τρόπο αυτό θα περιορισθούν δύο εξτρεμιστικοί πόλοι.

ΑΠΟ ΤΗΝ πλευρά του Ισλάμ η Τζιχάντ και από την πλευρά του Ισραήλ θα πρέπει να ελεγχθούν οι βιαιότητες κάποιων ομάδων εποίκων ειδικά στη Δυτική Όχθη. Όμως, το κύριο ζητούμενο παραμένει ότι για να υπάρξουν συνεννοήσεις θα πρέπει να αναγνωρίζονται οι συνομιλητές. Άρα και το Ισραήλ. Η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει επίσης να «απελευθερωθεί» από την τρομοκρατία της Χαμάς και την Ιντιφάντα, και μαζί οι Παλαιστίνιοι άμαχοι, προκειμένου να είναι άμαχοι. Επίσης, ο άξονας του Ιράν θα πρέπει να διαλυθεί, διαφορετικά θα παραμένει ως άξονας της τρομοκρατίας και της Τζιχάντ, άρα θα πρέπει να πληγεί από κοινού καθοριστικά και μόνιμα, πριν υπάρξουν και άλλες εκπλήξεις όμως, αυτές στην Ερυθρά Θάλασσα.