Ο ΘΕΣΜΟΣ των Ανεξάρτητων Αρχών θα άξιζε να συγκροτηθεί μόνον και μόνον για μία από αυτές: την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Την επονομαζόμενη ΑΑΔΕ. Η αρχή αυτή ελέγχου της φοροδιαφυγής δεν θα μπορούσε να ευελπιστεί κάτι άλλο από το να έχει διοικητή της τον σημερινό: τον κ. Γ. Πιτσιλή. Έναν κρατικό αξιωματούχο υψηλής τεχνοκρατικής εξειδίκευσης, κύρους στους πολίτες και τις Αρχές και χαμηλών τόνων ως προς την προσωπική του παρουσία. Έναν σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα «homme d’état». Η Ελλάδα ως γνωστόν πάσχει από δομική διαφθορά και έλλειμμα πραγματικού πατριωτισμού. Αυτό γίνεται φανερό στις δεκαετίες από το επίπεδο φοροδιαφυγής που τη διατρέχει.
ΕΙΝΑΙ μάλιστα τόσο εμπεδωμένη η αντίληψη ότι είναι μια νομιμοποιημένη διαδικασία το «να κλέβεις το κράτος», την κοινωνική συγκρότηση δηλαδή, που, όταν λαμβάνονται μέτρα από κυβερνήσεις για την ανάσχεση αυτής της εκτροπής, οι «συντεχνίες» των φοροφυγάδων ξεσηκώνονται και προχωρούν σε οργισμένες διαδηλώσεις στους δρόμους. Ενώ εκπρόσωποί τους γεμίζουν τα πάνελ στους τηλεοπτικούς δέκτες εκφράζοντας τη «φιλελεύθερη οργή» τους, απειλώντας τις κυβερνήσεις με κατάρρευση και τους προερχόμενους από τα ίδια επαγγέλματα κοινοβουλευτικούς με πολιτικό αφανισμό. Είναι ουσιαστικά μια γελοία κατάσταση αυτή που επικρατεί στην Ελλάδα, με το κράτος σε αντιδιαστολή να έχει επιβάλει όλο και μεγαλύτερους, πιο σύνθετους και πολυεπίπεδους φόρους ή να καταφεύγει σε οριζόντια φορολογία με αύξηση του ΦΠΑ, ή ειδικούς φόρους παράλογους, όπως ο επαίσχυντος στα καύσιμα. Ακόμη και τα στατιστικά της Ελλάδας που μετρούν τους δείκτες φτώχειας ή ευημερίας, το ΑΕΠ ή άλλα κρίσιμα μεγέθη καταλήγουν ψευδή, γιατί βασίζονται στα επίσημα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων. Πέραν της φοροδιαφυγής, που μεταξύ των άλλων επιβαρύνει και την επιδοματική πολιτική για τους οικονομικά ασθενέστερους, υφίσταται στην Ελλάδα και ένα ειδικό καθεστώς νόμιμης φοροαποφυγής των πλουσίων ως προς την απόδοση φόρων για τα εισοδήματά τους. Οι απαλλαγές φορολογίας στη χώρα μας σήμερα ξεπερνούν τις 2.000. Απέναντι στην πραγματικότητα αυτή, η διοίκηση της ΑΑΔΕ στις αρχές του έτους, με προσωπική δημόσια παρουσία μάλιστα του επικεφαλής της, κ. Πιτσιλή, που δεν συνηθίζει να περνά τον χρόνο του στα τηλεοπτικά πάνελ, υπεσχέθη ότι με σύγχρονα εργαλεία -και όχι με παλαιά, τύπου τεκμαρτού εισοδήματος- θα αντιμετωπίσει δραστικά τη λαίλαπα της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Πράγματι προ ελάχιστων ημερών με δηλώσεις Πιτσιλή και ανακοινώσεις της Αρχής Δημοσίων Εσόδων ανακοινώθηκε ότι μπορεί πλέον να διεξάγεται αυτόματος έλεγχος του περιουσιολογίου κάθε φορολογούμενου σε 48 ώρες. Τι σημαίνει αυτό ; Ότι μπορούν με ενιαίο, τυποποιημένο τρόπο οι καταθέσεις, χορηγήσεις, επενδύσεις, θυρίδες, ακόμη και τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια των φορολογουμένων να συσχετισθούν με τη φορολογική τους δήλωση. Αποτέλεσμα, πολύ γρήγορα να διαφαίνεται η ειλικρίνεια της δήλωσης, όχι μόνον εισοδήματος αλλά και περιουσίας, ή το πόθεν έσχες, που συνδέει τα δύο. Το εργαλείο αυτό δεν είναι μόνο του. Συνδέεται με τους φορολογικούς ελέγχους, που θα βιντεοσκοπούνται πλέον, το «κλείδωμα» των φορολογικών δηλώσεων ΦΠΑ, τη διασύνδεση Pos με τις ταμειακές μηχανές, τους «κόφτες» στη χρήση μετρητών, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και το ψηφιακό πελατολόγιο.
ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ στην Ελλάδα υπάρχει πλέον μια «τριγωνική σχέση» εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας μεταξύ του πρωθυπουργού, της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και της ηγεσίας της ΑΑΔΕ, που έχει ως στόχο την πλήρη ανατροπή των αρνητικών παγιωμένων δεδομένων για πάνω από μισόν αιώνα στο μέτωπο της απόδοσης φόρων. Οι φοροφυγάδες ατομικά και επιχειρηματικά θα πρέπει να συλληφθούν και να εκτεθούν ως ανεύθυνοι και παραδόπιστοι πολίτες, αλλά και να καταγγελθούν για έλλειψη πατριωτισμού. Η νόρμα Μητσοτάκη ότι η μείωση της φοροδιαφυγής θα σημάνει φορολογική δικαιοσύνη και αύξηση κοινωνικών πολιτικών θα ενισχυθεί από ένα παγκόσμιο μήνυμα που εκπέμπεται από το φετινό Νταβός και είναι: «Φορολογήστε στους πλούσιους».