Μέτρα κατά της εθνικής απειλής

15:09 - 5 Ιανουαρίου 2024

Η ΕΙΔΗΣΗ ότι το βρεφικό γάλα πωλείται στην Ελλάδα από 32% έως 213% ακριβότερο από ό,τι σε άλλες χώρες της Ελλάδας συνδέεται άμεσα με την κατάσταση που επικρατεί στο Δημογραφικό. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι γεννήσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 10,3% σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, οι γεννήσεις το 2022 ήταν 76.541. Στοιχείο που έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αν σκεφτεί κανείς ότι το 2022 οι θάνατοι ανήλθαν σε 140.801. Η διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των γεννήσεων και των θανάτων το 2022 διαμορφώθηκε στο 83,89%, που σημαίνει ότι υπήρξαν περισσότεροι θάνατοι από γεννήσεις της αρχικής πληθυσμιακής βάσης. Η μείωση των γεννήσεων είναι αυξητικά σταθερή τις τελευταίες  δεκαετίες και το κυριότερο είναι ότι η Ελλάδα είναι μια ακριβή χώρα για να μεγαλώσεις παιδιά. Το βρεφικό γάλα, που σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού πωλείται στη χώρα μας ακριβότερο κατά 213%, αποτελεί τη μοναδική τροφή (και πηγή λήψης νερού) για το βρέφος, και άρα το μοναδικό μέσο επιβίωσής του, από τη γέννησή του έως τους 4 πρώτους μήνες της ζωής του. Συνιστά επίσης τη βασική τροφή του από 5 έως 8 μηνών, ενώ συνεχίζει απαραίτητα να συμπεριλαμβάνεται στην ημερήσια διατροφή του έως και τη συμπλήρωση των 12 μηνών.

ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μόνο το γάλα ακριβότερο στη χώρα μας. Οι παιδικές πάνες στην Ελλάδα πωλούνται 30,43 ευρώ, ενώ στο Βέλγιο 19,92 ευρώ, επίσης τα φαρμακευτικά μωρομάντιλα (τα τρία πακέτα 48 τεμαχίων) στην Ελλάδα έχουν 8,56 ευρώ και στην Κύπρο 4,49 ευρώ. Σε μια χώρα, λοιπόν, που οι περισσότεροι νέοι κοιμούνται ακόμα στο παιδικό τους δωμάτιο, επειδή τα χρήματα που λαμβάνουν από την εργασία τους δεν επαρκούν για να κάνουν δικό τους σπίτι, και ακόμα περισσότερο δική τους οικογένεια, και όσοι από αυτούς το τολμήσουν πληρώνουν πανάκριβα την ανατροφή ενός παιδιού, είναι εύλογο οι γεννήσεις να έχουν μειωθεί.  Εκ των πραγμάτων τα πολύ θετικά της κυβέρνησης με την καταβολή 2.000 ευρώ για τη γέννηση κάθε παιδιού ή την αύξηση των vouchers για τους παιδικούς σταθμούς δεν επαρκούν. Ούτε επαρκεί η ίδρυση υπουργείου για την οικογένεια. Χρειάζονται δραστικότερα μέτρα που θα συνοδεύουν την ανατροφή των παιδιών μέχρι μια ορισμένη ηλικία.

ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ λοιπόν η κυβέρνηση αν θα μπορούσε τα βρεφικά είδη, μέχρι κάποια ηλικία, να καλύπτονται -όπως συμβαίνει με τα φάρμακα- από τα ασφαλιστικά μας Ταμεία ή τι πρέπει να γίνει για να συμβεί αυτό. Να φροντίσει, επίσης, να ενισχυθεί η δυνατότητα φύλαξης των παιδιών σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς. Να επανέλθει το καθεστώς του ημερήσιου σχολείου, ώστε να μειωθεί και η ανάγκη φροντιστηριακής εκπαίδευσης. Η πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να έχει στόχο να μειωθεί το κόστος ανατροφής του κάθε παιδιού. Αν μια οικογένεια δεν μπορεί να έχει μια αξιοπρεπή διαβίωση, πώς θα προγραμματίσει τη γέννηση παιδιών;  Πρέπει να κατανοήσουμε ότι το μεγαλύτερο εθνικό ζήτημα δεν είναι τα ελληνοτουρκικά αλλά το Δημογραφικό. Γιατί όσο κι αν εξοπλισθούμε -κάτι που είναι επιβεβλημένο- χρειάζονται και Έλληνες πολίτες για να χειριστούν τα όπλα. Η Ελλάδα πληθυσμιακά μειώνεται. Η κυβέρνηση πρέπει να θέσει ως εθνικό στόχο να βάλει φρένο σε αυτόν τον κατήφορο και να αποτρέψει την εθνική απειλή.

Ο κ. Κοντογιάννης είναι δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής ΝΔ