Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο του ΟΗΕ

20:48 - 14 Δεκεμβρίου 2023

ΜΕΤΑΒΟΛΗ της στάσης της Ελλάδας στον ΟΗΕ σημειώθηκε σχετικά με το ψήφισμα για ανθρωπιστική εκεχειρία στον πόλεμο της Γάζας, με το οποίο καλείται το Ισραήλ σε προσωρινή κατάπαυση πυρός προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις στους αμάχους. Η Αθήνα, η οποία στην προηγούμενη ψηφοφορία απείχε, προσάρμοσε τη στάση της δίχως να αλλάζει τη θέση στήριξής της προς το Ισραήλ. Ο βασικός λόγος είναι ότι καθώς η χώρα μας είναι υποψήφια για μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι υποχρεωμένη να λάβει υπόψη της τους ευρύτερους συσχετισμούς στον ΟΗΕ προκειμένου να μην υπονομεύσει την υποψηφιότητά της.Σημειωτέον ότι οι συσχετισμοί στην ολομέλεια του ΟΗΕ είναι αρνητικοί για το Ισραήλ, με το αποτέλεσμα να είναι ενδεικτικό. Το ψήφισμα, που δεν είναι δεσμευτικό, εγκρίθηκε με πλειοψηφία 153 χωρών, ενώ 10 ψήφισαν κατά και 23 απείχαν από την ψηφοφορία.

ΠΑΡΟΤΙ το αντιισραηλινό κλίμα στον ΟΗΕ μπορεί να ερμηνευθεί από τη σύνθεση της Γενικής Συνέλευσης, με μεγάλη εκπροσώπηση μουσουλμανικών κρατών και χωρών του τρίτου κόσμου, η κατάσταση τείνει να διολισθήσει σε σιωπηρή στήριξη της Χαμάς.Δύο τροπολογίες οι οποίες είχαν προταθεί ως προσθήκη στο ψήφισμα, μία σύμφωνα με την οποία η Γενική Συνέλευση «απορρίπτει κατηγορηματικά και καταδικάζει τις ειδεχθείς τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς» (κατατέθηκε από τις ΗΠΑ) και έτερη «για την άμεση απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς» (προτάθηκε από την Αυστρία), απορρίφθηκαν!

Η ΕΛΛΑΔΑ και στήριξε και είχε ενεργό ρόλο στην προώθηση των δύο τροπολογιών, αυτονόητα και για προφανείς λόγους αρχής και προκειμένου να εξισορροπήσει τη στάση της έναντι του Ισραήλ για την προσαρμογή της στάσης της έναντι του ψηφίσματος.Αν οι επιφυλάξεις και αντιδράσεις για τις επιπτώσεις των επιχειρήσεων στους αμάχους και τις απώλειες από τη σφοδρότητα των ισραηλινών βομβαρδισμών μπορούν να εξηγηθούν, η άρνηση καταδίκης των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς από έναν οργανισμό όπως ο ΟΗΕ, που υποτίθεται ότι είναι ο θεματοφύλακας της διεθνούς νομιμότητας, δείχνει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

ΌΤΙ ΥΦΊΤΑΤΑΙ ζήτημα αντιδυτικής ριζοσπαστικοποίησης και βαθιάς επιρροής ισλαμικών κεφαλαίων σε κέντρα διεθνών αποφάσεων.Το οποίο πρόβλημα, αν δεν το αντιληφθεί η Δύση και δεν το αντιμετωπίσει αποφασιστικά και έγκαιρα, θα σκάσει με τρόπο χειρότερο από τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.