ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ σε αυτό τον κόσμο είναι απολύτως προβλέψιμα. Ένα από αυτά είναι η τουρκική πολιτική έναντι της Ελλάδας. Εξίσου προβλέψιμη είναι η αποτυχία ορισμένων εγχώριων παραγόντων, δημοσιογράφων, πολιτικών και υποτιθέμενων αναλυτών να την αντιληφθούν. Το αποτέλεσμα είναι να αναπαράγουν το γνωστό κλισέ περί «απρόβλεπτης» Τουρκίας. Αν τους ρωτήσεις σε τι συνίσταται το «απρόβλεπτο» της γείτονος και ζητήσεις να σου δώσουν κάποια παραδείγματα, θα δυσκολευθούν, διότι αυτό που λένε είναι μηχανική αναπαραγωγή και όχι αποτέλεσμα σκέψης και ανάλυσης.
ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ μία στοιχειώδης εξέταση θα δείξει ότι η Τουρκία έχει απόλυτη συνέπεια και συνέχεια στην πολιτική της και στην κλιμάκωση αυτής και δεν υπάρχει τίποτα το απρόβλεπτο. Το έτερο προβλέψιμο στα καθ’ ημάς είναι η ετοιμότητα της συγκεκριμένης κατηγορίας δημοσιολογούντων να αποφανθούν αντανακλαστικά ότι υπάρχει «αλλαγή σελίδας στα ελληνοτουρκικά» κάθε φορά που υπάρχει συνάντηση κορυφής. Αναρωτιέται κάποιος αν όντως καταλαβαίνουν αυτά που λένε οι Τούρκοι και αν παρακολουθούν την εξέλιξη αυτού που υποτίθεται ότι ερμηνεύουν, την τουρκική πολιτική. Εν πάση περιπτώσει, στο τέλος έρχεται η Τουρκία και βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Το ίδιο έκανε και ο Ερντογάν με το χθεσινό άρθρο του, θέτοντας στο τραπέζι όλο το αναθεωρητικό πλαίσιο.
ΜΕΡΙΚΟΙ νόμιζαν ότι θα έρθει να συζητήσει για τον τουρισμό ή ότι θα χάσει την ευκαιρία να επιχειρήσει να εμφανίσει την Ελλάδα ως εμμέσως αποδεχόμενη την τουρκική οπτική. Ενταφίασε και τις ψευδαισθήσεις περί Χάγης, αφού ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία θεωρεί ότι η προσφυγή θα πρέπει να αφορά όλες τις διεκδικήσεις της. «Υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Όταν προσφεύγουμε στη διεθνή Δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω»… Η δε φράση του «δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε» είναι μια επαναδιατύπωση του casus belli, όπου ως «απειλή» εκ μέρους της Ελλάδας νοείται η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Το μήνυμα το ίδιο είναι ευθεία απειλή, η οποία έγινε και πιο συγκεκριμένη για τα ενεργειακά. «Προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης των εν λόγω δυνατοτήτων (κοιτασμάτων) επιφέρουν επίσης τον κίνδυνο να μην είναι δυνατή η χρήση αυτών των πόρων»… Δεν αμφιβάλλω ότι μετά και τη σημερινή συνάντηση θα βρεθούν κάποιοι να σχολιάσουν περί «βελτίωσης του κλίματος» αγνοώντας την πραγματικότητα. Η οποία είναι ότι θα μπούμε σε νέα περίοδο όξυνσης, ακριβώς επειδή η Τουρκία θα έχει την απαίτηση να γίνει αποδεκτή η ατζέντα της, την οποία θέτει επί ελληνικού εδάφους σε επίπεδο κορυφής.