ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ συνηθίσει να ακούμε Έλληνες πρωθυπουργούς να παραδέχονται ότι δεν έχουν επιτύχει την επιθυμητή για τη χώρα μας πρόοδο σε διαπραγματεύσεις με ξένες κυβερνήσεις, οργανισμούς ή πολίτες για κάποιο σοβαρό θέμα ή πρόβλημα. Όμως, φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί άλλη μία εξαίρεση, αλλά και επιβεβαίωση σοβαρότητας και πολιτικού ήθους της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας μας. Απόδειξη η σεμνότητά του για τη μελετημένη ελληνική εθνική πολιτική επιμονή και τις «βραχυκυκλωτικές» κινήσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στους υπευθύνους του Βρετανικού Μουσείου, τα τελευταία χρόνια. Και αυτοί οι πολιτικοί σχεδιασμοί και διπλωματικοί χειρισμοί χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και στις συναντήσεις με τον προηγούμενο πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, που στόχο είχαν την παλιννόστηση των κλεμμένων από τον Έλγιν και τους συνενόχους του κατακρεουργημένων Γλυπτών του Παρθενώνα.
Γράφει ο Αλέξανδρος Πρίφτης
ΓΙΑΤΙ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του πριν από τρεις ημέρες σε βρετανικά τηλεοπτικά Μέσα, ξεκαθάρισε ότι η σοβαρά μελετημένη και προσεκτικά δρομολογημένη από το υπουργείο Πολιτισμού ελληνική διεκδίκηση επιβεβαιώνει την επιτυχία αναγνώρισης της ιδιοκτησίας του ελληνικού κράτους, όχι μόνο από τον σημερινό αρχηγό των Εργατικών και ηγέτη της αντιπολίτευσης, Κιρ Στάρμερ, αλλά και από τη συντριπτική πλειοψηφία της βρετανικής κοινής γνώμης. Και σαν μία ακόμη επιβεβαίωση της συνενοχής του διαχρονικού ανοσιουργήματος του Έλγιν από το Βρετανικό Μουσείο, έφερε ως παράδειγμα τον υποτιθέμενο τεμαχισμό του πίνακα της Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, λέγοντας τι θα συνέβαινε αν ο μισός πίνακας ήταν στο Λούβρο και ο άλλος μισός στο Λονδίνο!
ΑΥΤΑ τα επιχειρήματα, όμως, ανατρέπουν τις σχετικά πρόσφατες θέσεις της προηγούμενης διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο για να παρακάμψει τα όποια νομικά εμπόδια του βρετανικού νόμου, που ορίζει ότι οι εντολοδόχοι του Βρετανικού Μουσείου απαγορεύεται να παραχωρήσουν τις ζωφόρους του Παρθενώνα, έχει υποχρεωθεί να αποδεχθεί το αόριστο όριο δανεισμού! Ο νέος διευθυντής, όμως, Μαρκ Τζόουνς, ο οποίος ανέλαβε πριν από μερικούς μήνες και είναι ένας από τους πιο έμπειρους και σεβαστούς ηγέτες μουσείων στον κόσμο, υποστηρίζει ότι Βρετανία και Ελλάδα πρέπει να μοιράζονται τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Όλα αυτό το κλίμα δείχνει ότι ο επαναπατρισμός των θησαυρών της κλασικής αρχαιότητας στην Ελλάδα είναι ιστορικά αναπόφευκτος. Και όπως είχε προβλέψει ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και στέλεχος των Εργατικών, Μπεν Μπράνσον, ήρθε η ώρα το αναπόφευκτο να γίνει πράξη!