Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο υπήρξε δυσάρεστη εμπειρία για τους Γερμανούς. Τους προσέβαλε μέσα στο σπίτι τους μιλώντας για το Ολοκαύτωμα, υπερασπίστηκε τη Χαμάς, επιτέθηκε στο Ισραήλ, διατύπωσε αντι-δυτικό μανιφέστο, τους είπε ότι δεν τους έχει ανάγκη αν δεν του δώσουν τα Eurofighter, είχε τον Γερμανό καγκελάριο να περιμένει για να τον χαιρετήσει μέχρι ο «σουλτάνος» να βγάλει το παλτό του, ο δε Σολτς βρισκόταν σε εμφανή αμηχανία.
Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ έκανε επίδειξη πυγμής σε γερμανικό έδαφος, για να στείλει ευρύτερα μηνύματα, αλλά και ασκήσεις εκβιασμού της Γερμανίας ποντάροντας σε μία σειρά από μοχλούς πίεσης:
- Στην πολυπληθή τουρκική κοινότητα -περίπου τέσσερα εκατομμύρια- η οποία έχει υπολογίσιμη εκλογική δύναμη, καθότι είναι Γερμανοί πολίτες δεύτερης και τρίτης γενιάς. Οι Γερμανοί με την αφροσύνη τους, την κοντόφθαλμη οικονομίστικη λογική τους και την έλλειψη στρατηγικής ενόρασης κατέστησαν τον Ερντογάν ρυθμιστή των εσωτερικών τους πολιτικών εξελίξεων.
- Στην απειλή του Μεταναστευτικού, που εξελίσσεται σε εφιάλτη για τη Γερμανία, τον οποίο η Τουρκία έχει εν πολλοίς προκαλέσει και βέβαια έχει διαγνώσει τον τρόμο του γερμανικού πολιτικού συστήματος. Ο εκβιασμός «θα ανοίξω τις πύλες και θα σας πλημμυρίσω» είναι πάντα στο τραπέζι, για να εκβιάζει χρηματοδότηση αλλά και διπλωματικά ανταλλάγματα.
- Στον όγκο των διμερών οικονομικών σχέσεων περί τα 38 δισ. ευρώ και τις χιλιάδες γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία και το αντίστροφο.
- Και για όσους μπορούν να διαβάσουν πίσω από τις γραμμές στις δηλώσεις Ερντογάν περί ηγετικού ρόλου της Τουρκίας στον μουσουλμανικό κόσμο, στην κεκαλυμμένη αλλά ορατή προειδοποίηση για ισλαμικά τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη…
Και αρκετά ακόμα, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι το κεντρικό μήνυμα που στέλνει η Τουρκία, ότι έχει «απασφαλίσει», επειδή βασικές στρατηγικές επιδιώξεις της δεν της βγαίνουν και είναι αποφασισμένη να παίξει σκληρά και μέχρι τέλους. Όλα αυτά είναι και μία πρόγευση για το τι θα πρέπει να περιμένουμε κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Εξάλλου, προϊδέασε ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.
«ΣΥΝΕΧΕΙΖΟΥΜΕ τις προετοιμασίες μας για την πέμπτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου. Η κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και των συμπατριωτών μας που ζουν στα Δωδεκάνησα είναι ένα από τα θέματα που θέτουμε ως προτεραιότητα. Παρακολουθούμε στενά την προστασία των δικαιωμάτων των συμπατριωτών μας σε τομείς όπως η εκπαίδευση, οι θρησκευτικές ελευθερίες και η διαχείριση των ιδρυμάτων, τα οποία κατοχυρώνονται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης και τις διεθνείς συμβάσεις»…