ΤΟ ΣΠΡΙΝΤ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στην περιοχή, ο οποίος σε λίγα 24ωρα έχει επισκεφθεί σχεδόν κάθε τοπικό ή περιφερειακό κέντρο αποφάσεων και συνεχίζει, δεν οφείλεται σε απλό busybody-ισμό για να δείξει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι αδιάφορες. Ο λόγος είναι ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί πραγματικά και ανησυχεί πολύ. Εξάλλου η αποστολή δύο αεροπλανοφόρων συνοδευόμενων από ομάδα μάχης αντιτορπιλικών και ενός πυρηνικού υποβρυχίου δεν γίνεται για επίδειξη σημαίας. Αφενός είναι προειδοποίηση για τη μη στρατιωτική ανάμειξη τρίτων στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, αφετέρου συνιστά ετοιμότητα για την εμπλοκή των ίδιων των ΗΠΑ αν χρειαστεί.
ΤΟ ΙΡΑΝ και οι proxies του είναι οι πλέον ύποπτοι για τυχόν διάχυση του πολέμου, ωστόσο η ευθεία είσοδος της Τεχεράνης στη σύγκρουση δεν φαίνεται να είναι κάτι που η ίδια επιδιώκει ή επιθυμεί, διότι ακόμα και να ήθελε υπάρχουν αντικειμενικοί περιορισμοί. Εν ολίγοις το Ιράν δεν είναι σε επιχειρησιακή και οικονομική κατάσταση να εμπλακεί ανοιχτά σε έναν πόλεμο με το Ισραήλ υφιστάμενο τα σκληρά αμερικανικά αντίποινα. Οι proxies του ιρανικού καθεστώτος, Χεζμπολάχ και Χούθι κυρίως, εμπλέκουν τις ισραηλινές δυνάμεις σε «χαμηλό» τέμπο, για την τιμή των όπλων, προκειμένου να μην εμφανίζεται το Ιράν τελείως αμέτοχο, αλλά μέχρι εκεί. Το «διάγγελμα» του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ήταν ενδεικτικό της ζυγισμένης έως και αποστασιοποιημένης στάσης της σιιτικής οργάνωσης. Περίπου απολογήθηκε για τη μη πλήρη είσοδο της Χεζμπολάχ στον πόλεμο, λέγοντας ότι δεν ισχύουν όσα λέγονται για χλιαρή στάση της, ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «100% παλαιστινιακή υπόθεση» το τρομοκρατικό χτύπημα, για το οποίο «συνεχάρη» μεν τους Παλαιστινίους, αλλά ξεκαθάρισε ότι η οργάνωσή του δεν είχε καμία συμμετοχή στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση.
ΥΠΑΡΧΕΙ και μία άλλη παράμετρος. Το Ιράν είναι «δεμένο» χειροπόδαρα από την Κίνα στο πλαίσιο της λεόντειας συμφωνίας οικονομικής βοήθειας που υπέγραψε -πρόκειται για σκληρό μνημόνιο με επαχθείς όρους- και δύσκολα θα κάνει κάποια κίνηση δίχως τη σύμφωνη γνώμη των Κινέζων. Αυτά μέχρι στιγμής, διότι ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει τι θα συμβεί αν οι επιχειρήσεις παραταθούν επί μακρόν, οπότε ενταθούν οι πιέσεις στα διάφορα μουσουλμανικά καθεστώτα.
Ο ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ρόλος της Τουρκίας -το αποτύπωμα της οποίας στην όλη τρομοκρατική δραστηριότητα είναι μάλλον ορατό- αποτελεί επίσης πηγή ανησυχίας για τις ΗΠΑ, οι οποίες επί του παρόντος και όσο έχουν ανοιχτούς δύο πολέμους και την εκκρεμότητα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ προσποιούνται ότι δεν καταλαβαίνουν. Το όποιο ταμείο με τη γείτονα θα γίνει σε επόμενη φάση, αν και ορισμένες εξελίξεις ήδη είναι τροχιοδεικτικές.