Η κουλτούρα της φοροδιαφυγής (απλώς) πρέπει να εκλείψει…

Μπορεί να υπάρχουν παράγοντες που ανησυχούν για τυχόν κόστος ή για εναρμονισμένες αντιδράσεις, αλλά δεν πρέπει και δεν μπορούν να δείχνουν δισταγμό
15:53 - 2 Νοεμβρίου 2023

«ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ της φοροδιαφυγής αποτελούν δημόσιο πλούτο. Είναι δέσμευσή μου να επιστρέψουν στην κοινωνία, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Να μεταφραστεί σε καλύτερη Υγεία, σε περισσότερες δαπάνες για την Παιδεία, σε αποτελεσματικότερη δημόσια ασφάλεια». Αυτή είναι η διακηρυκτικού χαρακτήρα δήλωση του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης, στο οποίο μεταξύ των άλλων θεμάτων της ατζέντας υπήρξε ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών για τις ρυθμίσεις φορολογικού χαρακτήρα που έρχονται προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο. Η σχετική με τις προβλέψεις αυτές δημόσια συζήτηση εξελίσσεται. Η δήλωση του πρωθυπουργού και το γενικότερο κλίμα των ημερών από τους αξιότιμους επικεφαλής στο υπουργείο Οικονομικών, τον υπουργό κ. Χατζηδάκη, τους υφυπουργούς και τους επιτελείς του, αλλά και από την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, υπό τη διεύθυνση του κ. Πιτσιλή, θυμίζουν τηρουμένων των αναλογιών την κήρυξη πολέμου στο οργανωμένο έγκλημα και τη μαφία στην Αμερική της ποτοαπαγόρευσης, τη δεκαετία του 1930. Η σύγκρουση με τα «συνασπισμένα» συμφέροντα των παρανομούντων, τα πρωτοσέλιδα των χωρίς αιδώ εφημερίδων που χαρακτηρίζουν ως αύξηση της φορολογίας την επιβολή τεκμαρτού εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες ίσου με τον βασικό μισθό, οι τίτλοι στα ηλεκτρονικά και ψηφιακά μίντια δείχνουν το βάθος αλλά και την ένταση της εκτροπής της φοροδιαφυγής. Ο όλος πόλεμος που ευχόμαστε να επιτύχει από την πλευρά των κρατικών υπηρεσιών και των κυβερνητικών παραγόντων υπέρ των πιο φτωχών και του δημοσίου συμφέροντος θα σημάνει μια καθοριστική αναβάθμιση της χώρας και της συγκροτημένης κοινωνίας των πολιτών.

ΜΠΟΡΕΙ να υπάρχουν παράγοντες που ανησυχούν για τυχόν πολιτικό κόστος ή για εναρμονισμένες αντιδράσεις των ανήθικων επαγγελματιών, αλλά δεν πρέπει και δεν μπορούν να δείχνουν δισταγμό. Η Ελλάδα από χώρα «κατσαπλιάδων», όπου «όσοι μπορούν κλέβουν όσο μπορούν το κράτος» και τους οικονομικά μειονεκτούντες ή τους ειλικρινείς και έντιμους συμπολίτες τους, θα πρέπει να εξελιχθεί σε οργανωμένη εθνική οντότητα ευρωπαϊκού περιβάλλοντος. Το διεθνώς διαδεδομένο «ανέκδοτο» ότι η Ελλάδα είναι «μια φτωχή χωρά με πλούσιους πολίτες» θα πρέπει να περάσει στην ιστορία. Τώρα που έχουμε τον κατάλληλο πρωθυπουργό, με δηλωμένη αποφασιστικότητα να επιβληθεί δικαιοσύνη, ισοτιμία και ισονομία, μια συγκροτημένη κυβέρνηση και πολιτικό χρόνο επαρκή μέχρι την επόμενη προεκλογική περίοδο. Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα δεν αποτελεί «φαινόμενο», όπως συνήθως χαρακτηρίζεται, αλλά μαζική κουλτούρα. Επιδεικνύει έναν «ανώριμο» λαό να διατηρεί και να έχει την ευθύνη ενός εθνικού κράτους. Διαιωνίζει τις πρακτικές «ευκαιριακών» κομματικών κυβερνήσεων τυχάρπαστων πολιτικών «πλιατσικολόγων» και, το χειρότερο, τιμωρεί εκ του αποτελέσματος τους φύσει και θέσει έντιμους φορολογούμενους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μαρινάκης σε τελευταία τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων σημείωνε: Το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει ετήσια εισοδήματα κάτω από τον κατώτατο μισθό. Δεν αυξάνεται με τις νέες ρυθμίσεις κάποιος φορολογικός συντελεστής. Μειώνεται στο 50% το τέλος επιτηδεύματος από 25% που προβλέπεται για όσους επαγγελματίες δηλώσουν εισοδήματα κατά 5% αυξημένα από το τεκμαρτό όριο.

ΘΑ ΘΥΜΙΣΟΥΜΕ και κάτι ακόμη. Ότι από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι το 50% των εσόδων που προέρχονται από άμεση φορολογία πληρώνει το 5% των φορολογουμένων. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους μισθωτοί και συνταξιούχοι. Και οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι έμποροι, οι βιοτέχνες, οι βιομήχανοι, οι εργολάβοι, οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι, όλων των ειδών μαύρα, γκρι, μπλε κοστούμια και οι φόρμες εργασίας με λάδια ή χώματα πάνω τους τα υπόλοιπα 50%. Τα τεκμήρια είναι μια «νωθρή» λύση από το παρελθόν. Αλλά είναι μια αρχή, ειδικά στο επίπεδο του βασικού μισθού, για μια πιο ισχυρή Ελλάδα με λιγότερους, φθηνότερους και λογικούς φόρους. Είναι υπόθεση διαμόρφωσης μαζικής κουλτούρας… η εξέλιξη.