Πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων. Και σίγουρα η Αθήνα είναι ένα μεγάλο σύμβολο – έστω και αν απλά μιλάμε για την εκλογή του δημάρχου της, έστω και αν απλά μιλάμε για εκλογές από όπου είναι φυσιολογικό να μη λείπουν οι εκπλήξεις, οι οποίες συνήθως οφείλονται σε περισσότερους του ενός παράγοντες.
Ωστόσο, από εκεί μέχρι τη συμπεριφορά που επιδεικνύουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση. Διότι συμπεριφέρονται σαν να μην υπήρξε ο πρώτος γύρος. Σαν να μηδενίστηκε το κοντέρ!
Μέσα στη μέθη τους παριστάνουν ότι κέρδισαν – ενώ ο χάρτης της Ελλάδας παραμένει μπλε, ενώ η Νέα Δημοκρατία με τους υποψηφίους της, τους οποίους στήριξε ανοιχτά και οι ίδιοι αποδέχθηκαν τη στήριξή της, συγκέντρωσε ποσοστά μεγαλύτερα από τις πρόσφατες εθνικές εκλογές.
Από τον πρώτο γύρο η Νέα Δημοκρατία κέρδισε καθαρά έξι περιφέρειες συν μία, όπου πρόσφερε τη στήριξή της μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Στον δεύτερο γύρο κέρδισε άλλη μία περιφέρεια, ενώ σε άλλες τέσσερις εξελέγησαν πρόσωπα από τον δικό της ιδεολογικό χώρο, που απλά δεν αποτέλεσαν την επίσημη υποψηφιότητα.
Μιλάμε δηλαδή για οκτώ περιφέρειες όπου επιβραβεύθηκαν οι επιλογές της Νέας Δημοκρατίας και τέσσερις όπου εξελέγησαν πρόσωπα προερχόμενα από την παράταξή της, ανάμεσά τους και ένας πρώην βουλευτής της.
Απέμεινε μία περιφέρεια, αυτή της Θεσσαλίας, όπου εξελέγη υποψήφιος για τον οποίο πανηγυρίζουν και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ίδιος δεν δέχτηκε τη στήριξή τους και αρνήθηκε να συναντηθεί με τον κ. Κασσελάκη. Όπως ως ανεξάρτητος κατέβηκε και κέρδισε τον Δήμο της Θεσσαλονίκης ο κ. Αγγελούδης, ενώ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο κ. Τζιτζικώστας, που επίσημα στηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, κέρδισε με μεγάλο ποσοστό.
Τι θα μας πει τώρα το ΠΑΣΟΚ; Οτι μέσω Αγγελούδη ανέβασε το ποσοστό του στη Θεσσαλονίκη; Αλλά αυτό… ξανακατεβαίνει μέσω Τζιτζικώστα; Και την ώρα που με το ψηφοδέλτιο Αγγελούδη εξελέγησαν ουκ ολίγα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας… Αλλωστε, στη Θεσσαλία οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε πολύ μικρή χρονική απόσταση από την καταστροφική επέλαση της κακοκαιρίας και από το αποτέλεσμα φάνηκε καθαρά ότι οι πολίτες θέλησαν να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους προς τους αυτοδιοικητικούς άρχοντες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Δήμο της Λάρισας έχασε ο δήμαρχος που είχε στηριχθεί και εκλεγεί χάρη στην υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και κέρδισε ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος και εξελέγη. Επομένως, τα κριτήρια και οι λόγοι που οδήγησαν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα στη Θεσσαλία ουδεμία σχέση έχουν με τη «συνένωση προοδευτικών δυνάμεων».
Τελικά, από τις 13 περιφέρειες «κέρδισαν» μία και αυτή χωρίς ο νικητής να έχει αποδεχθεί τη στήριξή τους.
Η εκλογή του Χάρη Δούκα στην Αθήνα, τέλος, δεν αποδεικνύει ούτε δικαιολογεί τις θριαμβολογίες περί «καθαρής νίκης» του κ. Ανδρουλάκη και τα περί «συνένωσης» του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι τον κ. Δούκα ψήφισαν όλοι οι υπόλοιποι και είναι γνωστό ότι το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι 51%, αλλά 41%. Και στον πρώτο γύρο ο κ. Μπακογιάννης έλαβε το νεοδημοκρατικό ποσοστό, απλά δεν έφτασε το 43%. Και οι δύο βασικοί ανθυποψήφιοί του έλαβαν αντίστοιχα 14% και 13%. Η πραγματικότητα είναι πως αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες…
*Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος