Οι αριθµοί και η ανάπτυξη αποτελούν εργαλεία, όχι αυτοσκοπό

Σε πολλούς συµπολίτες µας κυριαρχεί η αντίληψη πως «οι αριθµοί ευηµερούν, αλλά όχι οι πολίτες»
18:22 - 29 Απριλίου 2025
Δάνεια Ελλάδα

Σε πολλούς συµπολίτες µας κυριαρχεί η αντίληψη πως «οι αριθµοί ευηµερούν, αλλά όχι οι πολίτες». Η αλήθεια είναι βέβαια πως οι αριθµοί και η ανάπτυξη αποτελούν εργαλεία, όχι αυτοσκοπό. Κι εµείς οφείλουµε και φροντίζουµε αυτά τα εργαλεία να πιάνουν τόπο, στις ζωές των πολιτών και στο µέλλον της χώρας. Η ανάπτυξη που παρουσιάζει η ελληνική οικονοµία είναι αποτέλεσµα σοβαρής δουλειάς και πίστης στις δυνατότητες της πατρίδας µας. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε από την αρχή της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα ∆ηµοκρατία, το 2019. Η µείωση της ανεργίας, οι επενδύσεις που φέρνουν δουλειές, οι αυξήσεις του κατώτατου µισθού, η καταπολέµηση της φοροδιαφυγής, τα αυξηµένα έσοδα του κράτους, που µας επιτρέπουν να µειώνουµε φόρους και να στηρίζουµε ευάλωτες οµάδες, είναι κάποια από τα αποτελέσµατά της.

Η πρόσφατη δέσµη µέτρων στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, µε παρεµβάσεις υπέρ των συνταξιούχων, των ενοικιαστών και της ενίσχυσης του Προγράµµατος ∆ηµοσίων Επενδύσεων, αποδεικνύει την προσήλωσή µας σε µια οικονοµία που δεν αναπτύσσεται µόνο στους αριθµούς, αλλά αγγίζει τις ανάγκες και την καθηµερινότητα των πολιτών. Οι αυξήσεις στις συντάξεις, οι επιδοτήσεις ενοικίου και η περαιτέρω ενίσχυση των δηµόσιων έργων αποτελούν ουσιαστικές ανάσες για τα νοικοκυριά και τις τοπικές κοινωνίες.

Ως κοινωνία, οφείλουµε να µην ξεχνάµε πού βρισκόµασταν λίγα χρόνια πριν: ανεργία άνω του 25%, κοινωνικές παροχές περικοµµένες και η αξιοπιστία της χώρας µας σε κρίση. Σήµερα, η ανεργία έχει υποχωρήσει αισθητά, το εισόδηµα των πολιτών ενισχύεται και η Ελλάδα αξιολογείται θετικά στις διεθνείς αγορές. Την ώρα που πολλές χώρες της Ευρώπης αντιµετωπίζουν υψηλό πληθωρισµό και κοινωνική δυσαρέσκεια, η Ελλάδα καταφέρνει να στηρίζει αποτελεσµατικά τους πολίτες της, ενώ διατηρεί παράλληλα τη δηµοσιονοµική της πειθαρχία.

Η Ισπανία, µε υψηλή ανεργία στους νέους και µε πολιτική αστάθεια λόγω πολυκοµµατικών κυβερνήσεων, περιορίζει κοινωνικές δαπάνες. Η Γερµανία, µε στασιµότητα στην ανάπτυξη, τη βιοµηχανική της παραγωγή σε πτώση, επανεξετάζει παροχές λόγω ενεργειακών πιέσεων. Η Ιταλία, µε επενδυτική στασιµότητα και δυσκολία απορρόφησης κονδυλίων του Ταµείου Ανάκαµψης, παλεύει µε χρέος και ανασφάλεια.

Σε αντιδιαστολή, η Ελλάδα σήµερα µειώνει το δηµόσιο χρέος της ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, καταγράφει ένα διατηρήσιµο πρωτογενές πλεόνασµα, έχει ιστορικό ρεκόρ σε επενδύσεις και εξαγωγές και προσελκύει διεθνείς επενδύσεις. Η χώρα µας λοιπόν, µε σχέδιο και αποφασιστικότητα, όχι µόνο στέκεται στα πόδια της, αλλά µπορεί και να κοιτάζει το µέλλον µε αισιοδοξία. Οι προκλήσεις βέβαια παραµένουν:

  • η αντιµετώπιση του µεγάλου προβλήµατος της ακρίβειας
  • η ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης,
  • η προσέλκυση επενδύσεων και
  • η ενίσχυση του διαθέσιµου εισοδήµατος.

Απαιτείται σχέδιο, σύγκρουση µε διαχρονικές παθογένειες, ειλικρινής σχέση µε τους πολίτες και φυσικά σταθερότητα. Αυτή τη σταθερότητα οφείλουµε να διαφυλάξουµε ώστε στο τέλος της τετραετίας να αποδείξουµε πως οι «αριθµοί που ευηµερούν» σηµαίνουν κάτι για κάθε ελληνική οικογένεια και ότι η ανάπτυξη φτάνει σε κάθε συµπολίτη µας. Η Νέα ∆ηµοκρατία έχει αποδείξει ότι µπορεί να κρατήσει τη χώρα όρθια στα δύσκολα και µε την ίδια συνέπεια και υπευθυνότητα χτίζει στέρεες βάσεις για το αύριο.

Κυριακάτικη Απογευματινή / Χρήστος Δερμεντζόπουλος