Θυμάμαι τον αλήστου μνήμης Ανδρέα Παπανδρέου να χρησιμοποιεί ως επιχείρημα για την οικονομική ευμάρεια της χώρας το γεγονός ότι είχαν μειωθεί οι ζητιάνοι! Μπορεί να συνέβαινε κάτι τέτοιο, αλλά εδώ που τα λέμε είναι και μία αμφιλεγόμενη ένδειξη οικονομικής ανάπτυξης.
Εδώ και καιρό στην πολιτική σκηνή, με πρωτοβουλία βεβαίως της αντιπολίτευσης, κυριαρχεί μια μεμψιμοιρία και μια μουρμούρα για το πως δεν πάμε καλά, πως ο κόσμος τα φέρνει δύσκολα βόλτα, η ακρίβεια τον έχει γονατίσει, στέγη δεν βρίσκει και για καθετί που τώρα είναι μία μαύρη πραγματικότητα. Δεν αντιλέγει κανείς ότι ορισμένα φαινόμενα είναι όντως πραγματικά. Συμβαίνουν. Όμως το αν πένεται ο Έλληνας ή είναι χειρότερα από την εποχή που σκίζονταν τα μνημόνια υπάρχουν άλλα φαινόμενα που το διαψεύδουν. Για παράδειγμα. Αν άκουγε κανείς -και θα όφειλαν να ακούν και οι γκρινιάρηδες- τα σχετικά ρεπορτάζ τις μέρες πριν από το Πάσχα για την έξοδο των Αθηναίων λόγου χάρη προς την περιφέρεια, θα διαπίστωνε ότι όχι μόνο χιλιάδες αυτοκίνητα είχαν μποτιλιάρει τις εθνικές οδούς. Αλλά και ότι ο αριθμός των αυτοκινήτων που εξέδραμαν ήταν πολύ μεγαλύτερος του περσινού.
Το ερώτημα είναι απλό. Αφού δεν έχουν φράγκο ούτε για βενζίνη, υποτίθεται, πώς και αποφάσισαν να γιορτάσουν το Πάσχα στην επαρχία; Και όλοι έχουν κάποιο συγγενή να τους φιλοξενήσει; Είπαμε ότι εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει αστυφιλία, αλλά Αθηναίοι αυτόχθονες δεν υπήρξαν; Όλοι ήλθαν από τα χωριά τους; Και κάτι ακόμη. Η έξοδος που παρατηρήθηκε δεν είναι μόνο από την πρωτεύουσα αλλά από όλα τα αστικά κέντρα της χώρας. Στα πλοία δεν έβρισκες εισιτήριο, χώρια που αν ήθελες να πάρεις και αμάξι μαζί σου έπρεπε να είχες κλείσει θέση από τα… Χριστούγεννα.
Σαφώς και δεν είμαστε Ντουμπάι, αρκούμενοι στις σοκολάτες του που είναι της μόδας. Αλλά μη μας τρελάνουν και κάποιοι αριστεροί μίρλες, που θεωρούν ότι επί της εποχής τους τρώγαμε με χρυσά κουτάλια, οπότε γεννάται και το ερώτημα γιατί είναι τόσο αχάριστος ο λαός μας; Ούτε βεβαίως να μας παραμυθιάζουν κάποιοι ιδεολογικοί απόγονοι του αναφερθέντος στον πρόλογο Ανδρέα, διότι όντως μεν ζούσαμε μπέικα αλλά με δανεικά, τα οποία ξεπληρώσαμε μερικά χρόνια μετά τοκογλυφικά!
Σε επίρρωση των παραπάνω να προσθέσω ότι φίλος μου μού έλεγε ότι επιχείρησε από τώρα να κλείσει δωμάτιο σε πολυσύχναστο νησί -όχι κοσμικό- και δεν βρήκε!
Είτε οι Έλληνες έχουν βρει πετρέλαιο είτε πορεύονται με δανεικά όπως μια άλλη αλησμόνητη εποχή. Αυτό μπορεί να λένε οι γκρινιάρηδες που είναι στο πολιτικό περιθώριο και προσπαθούν να πείσουν και αυτούς που καλοπερνάνε ότι ζουν μία ψευδαίσθηση! Μπορεί να είναι ψευδαίσθηση, αλλά σίγουρα δεν είναι τα πάνω από μισό εκατομμύριο αυτοκίνητα που πέρασαν τα διόδια προς την πασχαλινή ευωχία…
Εφημερίδα Απογευματινή